Podijeli objavu

Petorica su u Sadijskoj Arabiji osuđena na smrt zbog ubojstva novinara u listopadu prošle godine.

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je pet osoba na smrt zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Novinar je ubijen u konzulatu u turskom gradu Istanbulu. Vjeruje se da ga je ubio tim saudijskih agenata.

Javni tužitelj kazao je da se radi o rezultatu “odvratne operacije” i podignuo optužnice protiv 11 neimenovanih pojedinaca. UN-ov stručnjak komentirao je da se radi o “izvansudskom pogubljenju”, piše BBC.

Podsjetimo, novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, saudijskog disidenta nekoć bliskog kraljevskoj obitelji, ali potom njezina žestokog kritičara, ubio je i raskomadao saudijski odred smrti, smatraju turske obavještajne agencije.

Khashoggi, kritičar prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, posljednji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Izvjestiteljica UN-a zaključila je da je ubojstvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubojstvo, što saudijski službenici odbacuju, navodi Dnevnik.hr.

Saudijski tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za petoricu od 11 osumnjičenih za ubojstvo novinara. Nakon što je u prvo vrijeme nijekao smrt novinara, Rijad je u konačnici objasnio da je Khashoggi ubijen u operaciji izvan kontrole države. Međutim, Ankara optužuje najviše instance saudijske države. Turski i američki mediji sumnjiče prijestolonasljednika Mohameda bih Salmana da je sam naredio operaciju protiv Khashoggija.

Podijeli objavu