Podijeli objavu

Marihuana za rekreacijsku upotrebu postat će legalna u američkoj saveznoj državi Illinois od 1. 1. 2020., čime će ta savezna država uprihoditi na desetke milijuna dolara.

Od Nove godine osobe starije od 21 godine moći će legalno kupiti do 30 grama cvijeta marihuane, pet grama koncentrata marihuane ili 500 grama proizvoda s THC-om, primjerice kolačića, u licenciranim trgovinama u toj saveznoj državi u SAD-u.

Očekuje se da će konzumenti kanabisa za Novu godinu pohrliti u nekoliko licenciranih trgovina u Chicagu, najvećem gradu u Illinoisu.

U sjevernom dijelu grada vlasnik je prodao ulaznice vrijedne 250 dolara ljudima koji žele biti na početku reda kada se ta trgovina otvori rano ujutro iduće srijede.

Kupci u drugoj trgovini “Dispensary” u četvrti Uptown izvlačit će broj iz redomata da bi znali koji su po redu.

“Cijela se četvrt uključila. To će biti potpuno novi svijet u Chicagu 1. siječnja”, rekao je menadžer Abigail Watkins i dodao da mnoge trgovine u četvrti nude specijalne ponude za kupce.

Illinois se pridružuje 10 američkih država i Washington D.C.-u, u kojima je mala količina droge legalna za odrasle.

Medicinska marihuana legalna je u Illinoisu od 2014. godine

Guverner Illinoisa, demokrat J. B. Pritzker, u lipnju je potpisao zakon koji omogućava brisanje oko 700.000 presuda i dosjea povezanih s korištenjem marihuane, ističe Hina.

Privatna prodaja, vožnja pod utjecajem marihuane i konzumacija marihuane u javnosti ostaju zabranjene u Illinoisu, navode Vijesti.hr.

Prema podacima Ministarstva financija Illinoisa, očekuje se da će ova mjera donijeti više od 57 milijuna dolara u proračun te savezne države u fiskalnoj godini 2020. koja počinje 1. srpnja.

Podijeli objavu