Podijeli objavu

Saborski su zastupnici u ovoj godini, bez plaća, potrošili 8,6 milijuna kuna, što je za oko 36 tisuća kuna manje nego u prošloj godini, pokazuje pregled troškova od 1. siječnja do 18. prosinca koji je Hrvatski sabor objavio na svojim stranicama.

Slično kao prethodnih godina, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (2,8 milijuna), za najam stanova (2,4 milijuna), za zrakoplovne karte (954 tisuće kuna).

Za odvojeni život zastupnicima je isplaćeno nešto manje od 732 tisuće kuna. Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno koju ne prima kad Sabor ne zasjeda, dakle, tri mjeseca u godini.

Za hotelski smještaj zastupnika ove je godine plaćeno 528 tisuća kuna, za cestarinu nešto manje od 480 tisuća kuna, za dnevnice 244 tisuće, za režije u stanovima koje zastupnici koriste 286 tisuća kuna, a za javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) 26 tisuća kuna, javlja Hina.

Najviše je, 190 tisuća kuna, ‘potrošio’ HDZ-ov Miro Kovač, potom HDZ-ov Ante Babić (nešto manje od 178 tisuća kuna), pa SDP-ov Domagoj Hajduković (170 tisuća kuna ). Slijede SDP-ov Saša Đujić (145 tisuća kuna) , nezavisni Tomislav Panenić (nešto manje od 135 tisuće kuna) i HDZ-ov Željko Raguž (134 tisuće kuna).

Mahom je riječ o zastupnicima čije troškove ‘diktiraju’ dužnosti koje obnašaju, radi se o predsjednicima ili članovima radnih tijela koja podrazumijevaju česta putovanja izvan Hrvatske, navodi N1.

Podijeli objavu