Podijeli objavu

Na službenom Facebook profilu serije “Novine” objavljeno je da je preminuo glumac Aleksandar Bogdanović, 45-godišnji glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, koji je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život nakon što je na njega 21. prosinca u Osijeku na pješačkom prijelazu u Ulici kneza Trpimira naletio automobil kojim je upravljao 22-godišnji vozač, piše Slobodna Dalmacija.

Tužna vijest potvrđena je Jutarnjem listu.

Od kolege glumca na Facebooku su se oprostili i glumac Amar Bukvić, spisateljica Ivana Šojat te redatelji Branko Ištvančić i Mario Kovač.

Bogdanović, koji je u Osijeku, ne samo u HNK, iznimno omiljen lik, baš se vraćao kući iz kazališta gdje je netom prije odigrao još jednu svoju ulogu, ovaj put u predstavi „Kabaret Beckett“. Čabraja nam je rekao kako je praktički kompletna ekipa nakon predstave ostala u kazalištu na piću i ugodnom druženju, a Bogdanović im je rekao da će to ovaj put preskočiti i pošao je svome domu, gdje su ga čekali supruga i sin Ian-Lav.

Prelazio je pješački prijelaz kod Vijenca Ivana Meštrovića, gdje inače i živi, kada je na njega naletio terenac kojim je upravljao 22-godišnjak i koji je nakon udara u čovjeka pobjegao s mjesta s nesreće ne pruživši pomoć ozlijeđenome i ne obavijestivši o tome policiju. No, policija ga je vrlo brzo pronašla u Zagrebačkoj ulici u Osijeku i uhitila oko 23,30 te privela u postaju, što nam je potvrdio i glasnogovornik PU osječko-baranjske Zoran Kon, dodavši i kako je očevid na mjestu nesreće obavio zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Osijeku.

Bogdanović je rođen u Osijeku 17.6.1974. godine, a Akademiju umjetnosti završio je u Novom Sadu. Već je godinama jedan od zaštitnih znakova dramskog ansambla HNK Osijeka čiji je član od 2011., kada se nakon 20 godina i vratio u rodni grad.

Zanimljivo, izuzmemo li Milana Štrljića, transfer Aleksandra Bogdanovića iz Narodnog pozorišta Zrenjanin u HNK Osijek, bio je prvi transfer nekog glumca iz Srbije u Hrvatsku. Iskazao se u ulogama Čičikova u „Mrtvim dušama“, za koju je dobio i nagrada za glavnu ulogu na Festivalu vojvođanskih pozorišta 2009., kao i nagrada za glavnu ulogu viteza Oliver Urban na Marulićevim danima 2011. Bio je nominiran i za Nagradu hrvatskoga glumišta za sporednu mušku ulogu Levina u „Ani Karenjinoj“ 2014., te za glavnu mušku ulogu Georga u „Tko se boji V.Woolf“ INK Pula…

Osim na kazališnim daskama, Bogdanović se iskazao i u filmovima i serijama. Između ostalih, glumio je u ‘Larinom izboru’, ‘Počivali u miru’, objema sezonama ‘Novina’…

Iz prvog braka ima kćeri Miju i Unu. Bogdanović je u djetinjstvu bio i jedan od najboljih tenisača pionira u Hrvatskoj, a kasnije je u Srbiji bio i teniski trener mlađim uzrasnim kategorijama, pa je tako jedno kraće vrijeme trenirao i Novaka Đokovića te Anu Ivanović, tada još kao djecu. Kasnije se još jednom susreo s Novakom 2003., kada se Bogdanović nakratko ostavio glume i počeo raditi kao teniski trener u Umagu, pa je i tamo radio s Đokovićem tijekom njegovog prvog nastupa na našem najjačem teniskom turniru, gdje je također pomagao i Marinu Čiliću, piše Jutarnji.hr.

Podijeli objavu