Podijeli objavu

”Odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine jako su dobri bez obzira na povremene ‘šumove’ koji se mogu javiti u komunikaciji”, ocijenio je u subotu u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman na kraju radnog posjeta BiH.

”Hrvatska će i tijekom predsjedanja EU-om pokazati da podupire BiH”, najavio Grlić-Radman, piše Hina.

Stabilno susjedstvo

Naime, Grlić-Radman se u Sarajevu odvojeno sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te sa šeficom bosanskohercegovačke diplomacije Biserom Turković koja je tu dužnost preuzela prošlog tjedna kada je imenovano novo Vijeće ministara BiH.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministrica Turković je istaknula da je veoma počašćena činjenicom da je njezin prvi susret upriličen upravo s kolegom ministrom iz jedne od susjednih država.

”Iskazala je zahvalnost na podršci koju Republika Hrvatska iskazuje u procesu EU integracija naše zemlje i iskoristila priliku da poželi Hrvatskoj uspješno predsjedanje Vijećem Europske unije koje preuzima od 1. siječnja 2020. godine”, navodi se u priopćenju.

Pred novinarima u Sarajevu Grlić-Radman je istaknuo kako Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma jasno podupire teritorijalnu cjelovitost BiH i njezinu suverenost te jednakopravnost konstitutivnih naroda.

Dodao je kako će se to jasno pokazati i u predstojećem razdoblju u kojemu Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije jer će biti odlučan zagovornik nastavka euroatlantskog puta BiH.

“Predsjedavanje Vijećem EU daje veliku odgovornost za stabilno susjedstvo a posebice za BiH kao zemlje s kojom Hrvatska ima najdužu granicu”, kazao je Grlić-Radman.

Crkva računa na Hrvatsku

Dodao je kako je stajalište Hrvatske da upravo radi stabilnosti BiH svi njeni konstitutivni narodi trebaju birati svoje predstavnike u tijelima vlasti.

Komentirajući susret s kardinalom Puljićem kazao je kako je iznimno važna njegova borba za opstojnost Hrvata-katolika u BiH u duhu tolerancije kojim pridonosi miru i stabilnosti i održanju dijaloga.

Kardinal Puljić zahvalio je Grlić-Radmanu na posjetu kazavši kako Crkva u Bosni i Hercegovini računa na nastavak potpore Hrvatske opstanku Hrvata u BiH.

Goruće pitanje za Hrvate

“Jasno sam poručio: nemojte se umoriti jer se mi sami teško možemo izboriti za stabilnost, ostanak i opstanak na ovim prostorima”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kao goruće pitanje za Hrvate u BiH kardinal Puljić je izdvojio problem jednakopravnosti, prenosi Bljesak.info.

“Zato što sada Hrvatska predsjedava EU-om treba pomoći da i ova zemlja postane normalna a neće postati normalna ako ne bude jednakih prava”, kazao je Puljić.

Podijeli objavu