Podijeli objavu

Najmanje 90 ljudi poginulo je, a deseci su ranjeni u subotu u eksploziji autobombe na kontrolnoj točki u glavnom gradu Somalije Mogadišu, objavila je međunarodna organizacija koja djeluje u toj afričkoj zemlji.

Među mrtvima je puno studenata i turskih državljana, objavio je somalski ministar vanjskih poslova. Međunarodna organizacija, koja nije željela biti imenovana, navodi da je poginulo više od 90 ljudi.

Somalski premijer također je na Twitteru objavio da je broj žrtava veći od 90, uključujući 17 policajaca. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za jedan od najsmrtnonosnijih napada u Somaliji novijeg datuma.

Islamistička skupina Al Šabab povezana s Al Kaidom redovito izvodi slične napade u pokušaju da destabilizira vladu koji podipiru mirovne snage UN-a i Afričke unije. Najsmrtonosniji napad te skupine bio je u listopadu 2017. kada je kamion natovaren eksplozivom detoniran blizu cisterne u Mogadišuu, ubivši više od 600 ljudi. Al Šabab je protjeran iz prijestolnice 2011., no i dalje kontrolira dijelove države.

Somalija je poprište sukoba od 1991., kad su klanske paravojske zbacile diktatora Saida Barrea i potom se međusobno sukobile.

Turska je jedan od glavnih donatora Somalije od velike gladi 2011. i zajedno s vladom Katara financira niz infrastrukturnih i medicinskih projekata. Ta zemlja je 2017. otvorila bazu u Mogadišu za uvježbavanje somalskih snaga, ističe Hina.

Troje očevidaca reklo je da je skupina turskih inženjera bila u trenutku napada blizu kontrolne točke na cesti koja se gradi prema gradu, navodi Tportal.hr.

Ravnatelj bolnice Mohamed Jusuf rekao je da je u bolnicu dopremljeno 54 ozlijeđenih. “Sve što sam vidio bila su rasuta trupla uslijed eksplozije, a neka od njih toliko su izgorjela da su neprepoznatljiva”, kazao je za BBC Sakarije Abdukadir koji se našao u blizini napada.

Nakon snažne eksplozije 55-godišnji Sabdow Ali, koji živi u blizini, kazao je da je izašao iz kuće i prebrojao u blizini najmanje 13 mrtvih.

“Deseci ozlijeđenih vrištali su i zvali u pomoć no policija je otvorila vatru i pobjegao sam natrag u kuću”, kazao je za Reuters.

Gradonačelnik Mogadišua Moar Muhamoud kazao je da su većina stradalih studenti.

Podijeli objavu