Podijeli objavu

Nijemci bi na mjestu kandidata konzervativne Kršćansko demokratske unije (CDU) za kancelara najradije vidjeli Friedricha Merza, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja.

Prema anketi YouGov provedenoj za njemačku novinsku agenciju dpa, 13 posto ispitanika željelo bi da dugogodišnji političar CDU-a naslijedi njemačku kancelarku Angelu Merkel na sljedećim njemačkim saveznim izborima.

Nakon Merza po popularnosti slijedi vođa Kršćansko socijalne unije (CSU) Markus Soeder s osam posto potpore te politička odabranica sadašnje kancelarke i sadašnja čelnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer sa 5,2 posto potpore. Slijedi premijer Sjeverne Rajne Vestfalije Armin Laschet sa 5,0 posto potpore i savezni ministar zdravlja Jens Spahn sa 4,7 posto.

Većina anketiranih, njih 59 posto, rekla je da ne bi odabrala nijednog od tih kandidata za kancelara ili se nije željela uopće izjasniti u anketi.

Među biračima CDU-a uvjerljivo po popularnosti vodi bivši vođa zastupničkog kluba u Bundestagu Merz sa 23 posto glasova, slijedi Soeder sa 14 posto, a samo 10 posto odabralo bi Kramp-Karrenbauer.

Merz je prije godinu dana tijesno izgubio utrku za predsjednika stranke protiv Kramp-Karrenbauer, javlja Hina.

Samo trećina anketiranih misli da bi Socijaldemokrati trebali nominirati kandidata za kancelara na sljedećim izborima, a čak 39 posto smatra da ta stranka lijevog centra, čija je popularnost pala na ispod 20 posto, ne bi trebala nikoga kandidirati.

Većina SPD-ovih birača ipak želi da stranka ima kancelarskog kandidata – 56 je posto za, a 28 posto protiv.

Kancelarskog kandidata SPD-a žele i birači Stranke zelenih (52 posto) i stranke Ljevica (48 posto). Kad bi se te dvije stranke udružile sa SPD-om u koaliciju, Njemačka bi najvjerojatnije dobila socijaldemokratskog premijera, prenosi Jutarnji.hr.

No, u ovom trenutku Zeleni vode ispred SPD-a po anketama.

Podijeli objavu