Podijeli objavu

KABUL – Broj civilnih žrtava u Afganistanu od 2009. prešao je 100 tisuća, priopćio je u četvrtak čelnik misije Ujedinjenih naroda u toj državi Tadamichi Yamamoto.

Od 2009. godine u Afganistanu je poginulo ili ozlijeđeno više od 100 tisuća civila 1

Misija UN-a za pomoć Afganistanu (UNAMA) od 2009. bilježi broj ubijenih ili ozlijeđenih civila u Afganistanu, pozivajući tamošnje vlasti da pronađu načine zaustavljanja nasilja u zemlji.

Talibani, glavna pobunjenička skupina u Afganistanu, dosad je odbijala izravno pregovarati s vladom. No američki predstavnik za pomirbu u Afganistanu nedavno je rekao kako su SAD i talibani blizu »važnoj fazi« u svojim pregovorima.

Razgovori između dviju strana nastavili su se ovaj mjesec nakon što ih je američki predsjednik Donald Trump prekinuo u rujnu zbog ubojstva američkog vojnika u terorističkom napadu u afganistanskoj prijestolnici.

UN je u listopadu objavio kako je ove godine između srpnja i rujna u Afganistanu ubijeno ili ranjeno rekordnih 4,3 tisuće civila, što je 42 posto veća brojka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Time je taj period u 2019. postao najkrvaviji u dugotrajnom afganistanskom sukobu, otkad je UNAMA počela prikupljati podatke, piše Reuters. U prvih devet mjeseci 2019. broj žrtava je prerastao brojku od 8 tisuća, navodi Hina.

Od 2009. godine u Afganistanu je poginulo ili ozlijeđeno više od 100 tisuća civila 2

Talibanski pobunjenici koji se bore protiv vlasti u Kabulu danas kontroliraju veći dio države nego u bilo kojem razdoblju otkad su zbačeni s vlasti prije gotovo dva desetljeća, donosi Novi list.hr.

U proteklim su godinama pojačali svoje samoubilačke napade dok Washington pokušava povući svoje snage iz države.

Podijeli objavu