Podijeli objavu

Sjedinjene Države zabilježile su u 2019. više masovnih ubojstava nego ikada prije te je ova godina po toj neslavnoj statistici zapisana kao rekordna, piše BBC.

Prema podacima koje su prikupili agencija Associated Press (AP), list USA Today i Sveučilište Northeastern, ove je godine zabilježen 41 napad u kojima je živote izgubilo 211 ljudi.

Masovno ubojstvo se definira kao ubojstvo četvero ili više ljudi u istom slučaju, ne uključujući počinitelja.

Najviše masovnih ubojstava u Kaliforniji

U 33 od 41 napada koristilo se vatreno oružje, a Kalifornija je imala najveći broj masovnih ubojstava po državi, njih osam.

No, iako je 2019. zabilježen najveći broj takvih incidenata, najveći broj žrtava je zabilježen 2017. Te je godine u masovnim ubojstvima stradalo 244-ero ljudi. Te je godine zabilježena i najsmrtonosnija masovna pucnjava u američkoj povijesti, kada je na festivalu u Las Vegasu vatrenim oružjem pobijeno 59-ero ljudi.

Broj masovnih ubojstava u SAD-u je porastao iako se sveukupni broj ubojstava smanjio, kazao je kriminolog i profesor na državnom sveučilištu u Minnesoti James Densley, prenosi Hina.

Mnoga ubojstva ni ne dospiju na naslovnice

Mnoga masovna ubojstva ni ne dospiju na naslovnice jer se radi o obiteljskim svađama, sukobima bandi ili nasilju povezanom s drogom te se ne tiču šire javnosti.

“Ovo je, čini se, doba masovnih pucnjava”, kazao je Densley.

U kolovozu ove godine, nakon masovnih pucnjava u Daytonu, Ohiju i El Pasu u Teksasu, predsjednik Donald Trump je najavio “ozbiljne razgovore” kongresnika o provjerama vlasnika vatrenog oružja, navodi Dnevni-list.ba.

Tome se protivi vrlo utjecajna Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA) te je Trump naposljetku kazao da “već postoje vrlo jake mjere provjere”, a da su masovne pucnjave i “problem vezan uz mentalno zdravlje”.

Podijeli objavu