Podijeli objavu

Jedan Jemenac osuđen je na smrtnu kaznu jer je napao španjolsku kazališnu trupu tijekom predstave u studenom u Rijadu, objavila je u nedjelju saudijska državna televizija.

Njegov suučesnik je osuđen na 12 godina i 6 mjeseci zatvora, precizirala je televizija Al-Ekbarija. U napadu 11. prosinca su ranjena četiri člana kazališne trupe, prema podacima Madrida.

Dvoje osuđenih imaju mogućnost ulaganja žalbe.

“Kazneni sud je na smrt osudio počinitelja terorističkog napada u Rijadu”, navela je državna televizija.

Ista televizija je na početku sudskog procesa 19. prosinca navela da je počinitelj primio naredbe od al-Kaide.

Sjedinjene Države smatraju al-Kaidu na arapskom poluotoku (AQPA) najopasnijim ogrankom te radikalne skupine. Napad 11. studenoga je prvi napad na umjetnike nakon što je ultrakonzervativno kraljevstvo otvorilo vrata stranim umjetnicima.

Saudijska policija je identificirala napadača kao izbjeglicu iz Jemena starog 33 godine.

Provladin list Okaz je naveo da prvooptuženi pripada al-Kaidi i da se borio u njezinim redovima, ali AQPA još nije preuzela odgovornost za napad.

Napad je izveden tijekom glazbene predstave u parku Kralj Abdulah u Rijadu, jednoj od pozornica festivala “Sezona u Rijadu”.

Ta je manifestacija dio programa vlasti koji bi trebao otvoriti kraljevinu turistima i diverzificirati njeno gospodarstvo, previše ovisno o nafti, ističe Hina.

Žrtve napada, dvojica muškaraca i jedna žena zadobili su površinske ozljede, izvijestili su nakon napada saudiijski mediji, navodi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu