Podijeli objavu

Somalski islamisti skupine Al Šabab preuzeli su u ponedjeljak odgovornost za napad autobombom u subotu na kontrolnu točku u Mogadišuu u kojemu je poginula 81 osoba, među kojima dvoje turskih državljana.

“Mudžahedini su u subotu izveli napad (…) na konvoj turskih plaćenika i pripadnika izdajničke milicije koji su ih pratili”, rekao je njihov glasnogovornik Ali Mohamud Rage, u audio poruci.

Al Šabab se prvi put ispričao civilnim žrtvama tog napada koji je opravdao nužnošću borbe sa somalskom državom i s njezinim saveznicima u inozemstvu.

“Doista nam je žao zbog gubitka koji trpi naše somalsko islamsko društvo i izražavamo sućut muslimanima koji su izgubili život, koji su ranjeni i kojima je uništena imovina”, dodao je glasnogovornik.

Rekao je da su sigurnosne službe zaustavile automobil bombu na kontrolnoj točki u trenutku kada je išao prema konvoju te je dakle pogibija tolikog broja civila “Božja volja”.

Skupina Al Šabab u načelu ne preuzima odgovornost za napade u kojima strada velik broj civila iz straha da ne izgubi potporu koju ima među nekim Somalijcima.

U napadu je poginula 81 osoba, među kojima 16 studenata koji su u autobusu bili u blizini mjesta eksplozije.

Od 2015. u Somaliji je izvedeno 13 napada u kojima je poginulo najmanje 20 ljudi, pokazuju podaci France Pressea.

Skupina se bori protiv somalske vlade koju podupiru međunarodna zajednica i 20.000 pripadnika snaga Afričke unije u Somaliji (AMISOM), navodi Hina.

Al Šabab ima između 5 i 9000 boraca. Izgubio je većinu svojih uporišta, ali kontrolira velika seoska područja odakle izvodi gerilske i samoubilačke napade, prenosi Tportal.hr.

Podijeli objavu