Podijeli objavu

Iračke snage sigurnosti ispalile su u utorak suzavac ispred američkog veleposlanstva u Bagdadu kako bi rastjerali prosvjednike koji su uz povike “Amerika je veliki sotona” izrazili bijes zbog američkih zračnih napada na proiransku miliciju u Iraku.

Američka vojska u nedjelju je izvela napade protiv militantne proiranske skupine Kataib Hezbollah kao odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Prema izjavama očevidaca policija je koristila malu količinu suzavca te je preko razglasa pozvala prosvjednike da se raziđu.

Sigurnosne snage unutar američke ambasade ispalile su šok granate na prosvjednike kako bi se razišli.

Američki veleposlanik u Iraku i ostalo osoblje ambasade je ranije evakuirano iz sigurnosnih razloga.

Irački premijer na odlasku Adel Abdel Mahdi pozvao je pristaše proiranskih skupina koji su napali ambasadu da se povuku. “Iračke snage strogo će zabraniti svaki napad na neko diplomatsko predstavništvo”, rekao je Mahdi.

U američkim zračnim napadima u nedjelju poginulo je 25 boraca oružane iračke šijitske skupine koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije.

Protuamerički osjećaj u Iraku potpiruju pristaše susjednog iranskog režima te je tako barem nakratko u drugi plan gurnuta narodna pobuna protiv vlade u Bagdadu i njezinih iranskih pokrovitelja koja traje već četiri mjeseca.

Oružane i političke proiranske frakcije provode sveobuhvatnu kampanju protiv američko-iračkog sporazuma o suradnji koji, između ostaloga, podrazumijeva nazočnost 5200 američkih vojnika u Iraku, javlja Hina.

Američke snage koje su 2003. svrgnule diktatora Sadama Huseina su se povukle 2011., ali se određeni broj vojnika vratio u okviru međunarodne koalicije protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).

Irački dužnosnici već dulje vrijeme upozoravaju da Iran i SAD koriste Irak kao bojno polje, prenosi Nacional.hr.

 

Podijeli objavu