Podijeli objavu

Nezavisni sindikat poduzeća Ledo izrazio je u utorak protivljenje najavljenim otkazima u tom trgovačkom društvu, nakon što je Uprava Leda bez socijalnog dijaloga uoči Badnjaka najavila restrukturiranje i moguće otpuštanje dijela radnika.

Postoji opravdana bojazan radnika i sindikata da se većem broju radnika planira otkazati ugovor o radu, a u pripremi je navodnio nekoliko “valova” otkaza, upozorava sindikat u priopćenju.

Uprava trgovačkog društva Ledo d.o.o. obratila se nekoliko dana prije Božića radničkom vijeću, a dan prije Badnjaka i svim radnicima putem e-maila s informacijom da se u Ledu planira restrukturiranje unutar kojega se očekuje da će biti viška radnika.

Radničko vijeće i sindikati unutar kompanije izrazili su svoje protivljenje što je ta informacija dostavljena radnicima uoči Božića. Protive se i najavi gašenja pojedinih radnih mjesta, kao i donošenju takve odluke bez predstavnika radnika i sindikata.

Sindikatu je najava o višku radnika u Ledu u najmanju ruku čudna budući da se radi o trgovačkom društvu koje generira veliku dobit i koje je perjanica Fortenove grupe d.d. Ističu kako su iznenađeni najavom otkaza u tako uspješnoj kompaniji, gdje se bez savjetovanja s radnicima i sindikatima donose odluke koja radna mjesta treba ukinuti i koji bi radnici trebali dobiti otkaz.

Sindikat navodi da se Uprava kompanije nije odazvala na sjednicu radničkog vijeća kojoj je tema bila restrukturiranje i otkazi.

Odmah nakon saznanja za planirani višak radnika u Ledu, sindikati su zatražili hitan sastanak s glavnim izvršnim direktorom Fortenova grupe d.d. Fabrisom Peruškom, no predloženo im je da se taj sastanak održi tek sredinom siječnja, piše Hina.

Sindikati traže taj sastanak radi pribavljanja dodatnih informacija, ali i ukazivanja na pogreške u provedbi restrukturiranja kompanije, te pronalaska mogućeg modela kojim bi se omogućio rast kompanije uz očuvanje postojećih radnih mjesta, prenosi N1.

Uz Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u kompaniji djeluje još i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, koji se također protivi otpuštanju radnika.

Podijeli objavu