Podijeli objavu

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo u nedjelju je rekao da američki čelnici ne sumnjaju u obavještajne podatke iza odluke o eliminaciji iranskog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

“Obavještajna procjena pokazala je kako je dopuštanje Sulejmaniju da nastavi svoje planiranje i zavjere – svoju kampanju terora – riskantnije nego akcija koju smo poduzeli prošli tjedan”, rekao je Pompeo za televiziju ABC.

Američki ministar vanjskih poslova je u razgovoru za nekoliko američkih televizija branio naredbu predsjednika Donalda Trumpa o eliminaciji Kasema Sulejmanija, moćnog zapovjednika elitnih iranskih snaga Kuds.

Kritičari su iznosili sumnje u navodne zaključke obavještajne zajednice za koje je Trump u petak rekao da su pokazali da Sulejmani planira “skorašnje i zlokobne napade” na američko osoblje u regiji. Američka vlada nije otkrila dokaze za te tvrdnje.

Dio dužnosnika Pentagona bio je iznenađen Trumpovom odlukom. Jedan neimenovani dužnosnik te institucije opisao je obavještajne podatke kao nedovoljne, prenio je New York Times.

“Nisam vidio informacije koje pokazuju da će eliminacija Sulejmanija zaustaviti njegove planove ili smanjiti druge rizike za SAD”, rekao je za CNN Adam Schiff, demokratski čelnik obavještajnog odbora Predstavničkog doma.

Schiff je američki napad prozvao “nesmotrenim”, a u tome se slaže i senatorica Elizabeth Warren, jedna od demokratskih favoritkinja za nadolazeće predsjedničke izbore.

“Nismo sigurniji jer je Trump naredio ubijanje Sulejmanija. Puno smo bliže rubu rata”, poručila je u razgovoru za NBC u kojem se zapitala i je li napad namjerno izveden uoči potencijalnog Trumpovog svjedočenja pred Senatom zbog opoziva.

Pompeo pak tvrdi da bi moglo biti “malo buke” iz Irana nakon smrti zapovjednika, no insistirao je da je “svijet sada sigurnije mjesto”.

“Ovo je bio zao čovjek koji je izbačen iz igre”, rekao je bivši šef CIA-e.

Dodao je i kako će SAD djelovati protiv onih koji donose odluke u Iranu, a ne samo usredotočiti se na proiranske snage u Iraku i drugim mjestima na Bliskom istoku.

Trump je u nedjelju zaprijetio Iranu na Twitteru, kazavši kako će se SAD žestoko i hitro osvetiti Iranu ako napadne američke ciljeve, “možda i neproporcionalno”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpu je iskazao “potpunu solidarnost sa saveznicima” oko nedavnih napada na američke institucije u Iraku, javlja Hina.

U telefonskom razgovoru dan nakon napada dronom u kojem je ubijen Sulejmani Macron je iskazao i zabrinutost oko “destabilizirajućih aktivnosti” snaga Kuds, priopćila je Elizejska palača.

Demokrati su u to vrijeme propitkivali legalnost Trumpove naredbe za napad bez da se prije savjetovao s Kongresom. Demokratski čelnik u Senatu Chuck Schumer naglasio je kako je za ulazak u rat potrebno odobrenje Kongresa, donosi N1.

Pompeo smatra kako je vlada imala ovlasti za dosadašnje poteze te da će nastaviti djelovati “primjereno, zakonski i ustavno”.

Novi zapovjednik snaga Kuds najavio je da je njegov cilj izbaciti američke snage iz regije nakon ubojstva Sulejmanija, prenijeli su u ponedjeljak iranski državni mediji.

“Obećavamo da ćemo istom snagomnastaviti putem mučenika Sulejmanija… i za nas bi jedina kompenzacija bila ukloniti Ameriku iz regije”, prenio je državni radio Esmaila Kaanija.

Podijeli objavu