Podijeli objavu

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku koji je osveta za američko ubojstvo glavnog zapovjednika postrojba Kuds Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

“Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima”, rekao je Hasan Rohani u srijedu.

“Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija”, rekao je.

Nazvao je ubojstvo Sulejmanija “američkim ratnim zločinom” koji je “jedino prouzročio da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikada”.

Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao “proporcionalan”.

“Iran je poduzeo i završio s proporcionalnim mjerama samoobrane po članku 51. UN-ove povelje, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih dužnosnika. Ne tražimo eskalaciju niti rat, ali ćemo se obraniti od svake agresije”, napisao je Zarif.

Irački predsjednik Barham Saleh, bivši premijer kurdistanske pokrajinske vlade osudio je ispaljivanje iranskih raketa na američke baze u Iraku kao ponovnu povredu iračkog suvereniteta poručivši da ne želi da se Irak pretvori u “bojno polje sukobljenih strana”.

CNN prenosi da je, prema sigurnosnim izvorima, Bagdad upozorio SAD da će Iran napasti vojne baze, nakon što ga je o tome obavijestio Teheran.

Irački premijer Adil Abdul Mahdi potvrdio je kako je Iran obavijestio Bagdad da će napad uskoro biti pokrenut.

Mahdi je rekao kako je nakon toga upozorio iračke vojne vođe da “poduzmu nužne mjere opreza”.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku, dok je američka vojska potvrdila da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23:30 u utorak.

Rakete su ispaljene na zračnu bazu Ain Al-Asad, smještenoj u Sirijskoj pustinji, u većinski sunitskoj zapadnoj pokrajini Anbar te na američku vojnu bazu u Erbilu, sjedištu kurdistanske pokrajinske vlade.

Upravo je većina kurdskih i sunitskih zastupnika, njih 158, bojkotirala sjednicu iračkog parlamenta, na kojoj je jednoglasno sa 170 glasova zatraženo da se američka vojska povuče iz Iraka zbog ubojstva Sulejmanija.

Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

Američki predsjednik Donald Trump tvitao je da se procjenjuje broj žrtava i štete i da će dati izjavu u srijedu ujutro.

“Sve je dobro”, dodao je Trump koji je u prosincu 2018. posjetio napadnutu zračnu bazu Ain al Asad.

Jedan izvor je ranije rekao da nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati.

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 “američkih terorista” i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u napadima.

Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.

Iranski dužnosnici pozvali su SAD da povuku svoje vojnike iz regije i spriječe nova stradanja.

Upozorili su također američke saveznike, uključujući Izrael, da ne dopuste napade sa svojih teritorija.

Velika Britanija, Francuska i NATO osudili napad, Kina kritizira SAD

Britanski premijer Boris Johnson osudio je iranski napad na vojnu bazu.

“Iran ne bi trebao ponoviti te nesmotrene i opasne napade već mora tražiti hitno smirivanje napetosti”, rekao je Johnson u Donjem domu britanskog parlamenta.

Francuska je također osudila napad, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yes Le Drian također je, priopćenjem, poručio da prioritet mora biti “smirivanje napetosti”.

“Spirala nasilja mora biti prekinuta”, rekao je i dodao kako je Francuska u kontaktu sa svim stranama kako bi “potaknula suzdržanost i odgovornost”.

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio poručio je da bi novi rat na Bliskom istoku stvorio nove “migrantske valove” i nove “terorističke ćelije”.

Iranski napad je “ozbiljan čin koji povećava tenzije u već kritičnom i vrlo delikatnom kontekstu”, napisao je Di Maio na Facebooku i pozvao obje strane da djeluju umjereno i odgovorno.

“Nažalost, povijest se ponavlja”, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je iranski napad, pozvao Iran da se suzdrži od novih napada te je dodao kako članice NATO-a ostaju predane misiji obuke iračke vojske koja je trenutno suspendirana, javlja Hina.

“Osuđujem iranski raketni napad na SAD i koalicijske snage u Iraku”, napisao je na Twitteru.

NATO smatra da članovi misije u Iraku nisu ozlijeđeni, rekao je dužnosnik NATO-a za dpa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na smirivanje situacije.

“Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Kina je pak kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku.

SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje “kotla tenzija” u regiji.

“Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani”, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetit će u četvrtak Irak kako bi pokušao smanjiti napetosti, donosi Nacional.hr.

Podijeli objavu