Podijeli objavu

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić mu je u utorak navečer, na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, postavio to jednostavno pitanje, a Plenković nije ništa odgovorio. Znači, predsjednik stranke uskraćuje svom zamjeniku najosnovniju informaciju, onu o datumu početka izbora u toj stranci

Ako novinari traže da im premijer Andrej Plenković otkrije kada će se održati izbori u HDZ-u, a kada za Sabor, njegov bi jedini logičan odgovor trebao biti da je to bespredmetno pitanje jer se dobro zna da su, sukladno Statutu, unutarstranački izbori uskoro, a da će se parlamentarne zastupnike birati najesen. Plenković to posljednjih dana, međutim, odbija reći, opravdava se da nije još došlo vrijeme za odluku koji će izbori biti prvi i da će se o tome tek raspravljati. Lako je, dakle, zaključiti da Plenković razmišlja o mogućnosti da parlamentarni prethode izborima u HDZ-u. Naročito zato što on čak niti kolegama iz vodstva stranke ne želi kazati kada će biti unutarstranački izbori.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić mu je u utorak navečer, na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, postavio to jednostavno pitanje, a Plenković nije ništa odgovorio. Znači, predsjednik stranke uskraćuje svom zamjeniku najosnovniju informaciju, onu o datumu početka izbora u toj stranci.

Više naših sugovornika iz HDZ-a jučer nije pronalazilo riječi kojima bi opisali ovakav Plenkovićev odnos prema kolegama, pa i onom koji je u stranci poslije njega najviši po rangu.

Sabor HDZ-a

Ali, Plenković nema puno vremena, ili će u idućih nekoliko tjedana sazvati Sabor HDZ-a na kojem bi se promijenio Statut i produljili mandati svim stranačkim tijelima, ili će donijeti odluku o otvaranju procesa unutarstranačkih izbora. Naime, već u ožujku istječu mandati vodstvima HDZ-a na najnižim razinama, u temeljnim ograncima. Predsjedništvo HDZ-a će u vrlo kratkom roku, najvjerojatnije već za desetak dana, razmatrati sljedeće korake stranke. Da se Predsjedništvo ovaj put iznimno sastane bez Nacionalnog vijeća predložio je u utorak sam Plenković.

Nitko to od njega nije formalno zatražio, ali u stranci već dulje postoji nezadovoljstvo zbog toga što ova dva tijela u pravilu imaju zajedničke, mnogoljudne sjednice, pa je Plenković to očito uvažio. U HDZ-u se neslužbeno može čuti da se unutar stranke stvara ad hoc blok koji se sastoji od utjecajnih dužnosnika, među kojima su članovi Predsjedništva i predsjednici nekih županijskih organizacija. Ta bi skupina mogla nastupiti jedinstveno prema Plenkoviću nakon što on vodstvu HDZ-a predoči svoj plan vezano za unutarstranačke i parlamentarne izbore. I to u smislu da ga podrže, odbiju ili da od njega zahtijevaju da ga modificira.

– Ne možemo više dopustiti da nas Plenković drži u neznanju i samo traži da ga slijedimo. Jasno je da se on boji unutarstranačkih izbora i da kalkulira, ali to ga čini slabim, tako to članstvo shvaća, rekao nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Nema baš puno vremena: Plenković ignorira sva pitanja o izborima, mnogi u stranci ogorčeni zbog toga 1

Ideja da premijer odgodi izbore u HDZ-u i izazove pad Vlade kako bi se prvo održali parlamentarni izbori, na kojima bi on eventualno poboljšao svoju poziciju u stranci, jako je riskantna i komplicirana za provesti. Pitanje je, primjerice, što kad bi na Saboru sazvanom kako bi se izmijenio Statut izbila pobuna. Ne bi to bio presedan u HDZ-u, to se već dogodilo 2001. kad je Ivo Sanader htio mijenjati Statut, ali je zbog negativnih reakcija na Saboru stranke od toga odustao. Zašto bi Plenkovićevi protivnici u HDZ-u pristali da on samostalno kreira kandidatske liste za moguće prijevremene parlamentarne izbore, na kojima njih ne bi bilo. To nema smisla. Jer, kako bi Plenković objasnio da je njegova Vlada došla do kraja i da su jedina opcija prijevremeni izbori, što bi onda prolongiralo unutarstranačke.

Čekanje summita

Idući tjedan će se u Saboru glasovati o prijedlogu opoziva HNS-ove ministrice Blaženke Divjak, prilično nepopularne među članstvom i biračima HDZ-a. Vlada je odbacila ovu inicijativu SDP-a i ako bi isto napravili zastupnici HDZ-a, to bi učvrstilo koaliciju s HNS-om. Nakon što bi »progutao« to s Blaženkom Divjak, Plenković bi teško uskoro pronašao novi povod za raskid s narodnjacima. Spekulira se da bi Plenković mogao pričekati svibanjski summit u Zagrebu, koji bi trebao biti kruna hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem, pa onda ići na prijevremene izbore, ali, ponavljamo, u tom bi slučaju puno ranije bilo nužno promijeniti Statut HDZ-a. Uglavnom, bila bi ovo Plenkovićeva velika politička avantura s posve neizvjesnim ishodom. On se dosad nije pokazao kao hazarder, pa dosta naših sugovornika u HDZ-u procjenjuje da to ni sada neće biti. Ali, ima i onih koji su uvjereni je Plenković već prelomio i da će krenuti u sve to, »pa što bude«.

Inače, u utorak je na spomenutoj sjednici Brkić ukazao na pomalo apsurdnu situaciju da neki mediji napadaju HDZ i njega osobno, a istovremeno objavljuju plaćene reklame javnih i tvrtki u državnom vlasništvu kojima su na čelu kadrovi HDZ-a. Brkić je u tom kontekstu apostrofirao jedan tjednik koji ga je baš u utorak imao za metu, a tijekom izborne kampanje je i »ismijavao Kolindu Grabar-Kitarović«. Plenković mu ni na to nije odgovorio dok je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković pozvao prisutne da teme oko kojih se razilaze počnu otvoreno raspravljati na sjednicama HDZ-ovih tijela.

Autor: HINA

Podijeli objavu