Podijeli objavu

Expertna pravna grupa na celu sa Mr. REINHARD PRIEBE- najvazniji dijelovi
Brussels,05.12.2019

TRENUTNO STANJE VLADAVINE ZAKONA U BiH

Institucionalna podijeljenost i cesto osporavanje nadleznosti doprinosi znacajnoj DISFUNKCIONALNOSTI javnih institucija na svim razinama drzave a normalno otezava i rad PRAVOSUDJA.
Kljucni igraci (key actors-POLITICARI) nemaju opredjeljenje da PREOVLADAJU ovu disfunkcionalnost,nego cine sve da opstruiraju,jer te promjene nisu u njihovom osobnome interesu.
Taj pristup onemogucava mnogim sucima u njihovim dnevnim aktivnostima da rade korektno svoj posao.
SUDSTVO TREBA REFORMU SUSTAVA U INTERESU DRZAVE I NJENIH GRADJANA.
Mr.Priebe u izvjescu navodi da treba promijeniti pristup fokusirajuci se na iznalazenju rijesenja,a ne postavljanju prepreka,pojednostaviti,a ne komplicirati,podrzati razumne inicijative,a ne blokirati ih,djelovati proaktivno u provodjenju reformi,a ne njegovati kulturu PASIVNOSTI I POKORNOSTI.

REFORME TREBAJU DA BUDU TRANSPARENTAN PROCES KOJI CE PREOVLADATI ( zanemariti) INTERESE STRANAKA,ENTITETA ILI ETNICKIH PODJELA.
Neophodna je cvrsta opredjeljenost na razini politike,u vladi i u parlamentu na provedbi reformi.Po mome sudu to ova vlast nece NIKADA uciniti i zato PREDLAGAC SMATRA DA SE TREBA UKLJUCITI CIJELA ZAJEDNICA.

REFORME SE NE SMIJU ODLAGATI JER ONE SE “DISKUTIRAJU” VEC GODINAMA.

JEDNOSTAVNO:”IZGUBLJENO VRIJEME SE MORA NADOKNADITI,OBSTRUKCIJE MORAJU ODMAH PRESTATI”.

Znacajna razlika izmedju zakonodavstva i njene primjene se mora premostiti.
Primjena sudskih presuda je NEEFIKASNA zbog loseg upravljanja,POLITICKOGA UTJECAJA i nedostatka kulture odgovornosti i transparentnosti.
Postavljanje kadrova i promocija u svim javnim sluzbama treba da bude na temelju kvalifikacija i strucnih zasluga.
SUDSKE PRESUDE SU POLITIZIRANE,tako da su politicke stranke preuzele drzavu,tako da sudije imaju konflikt interesa i mijesaju svoje sluzbene mandate sa interesima stranke.
VLADAVINA PRAVA (ZAKONA) ZNACI DA NITKO NIJE IZNAD ZAKONA.
SUDSKI SUSTAV JOS NIJE DOSTIGAO RAZINU ZRELOSTI DA BI MOGAO RADITI BEZ MEDJUNARODNIH SUDACA.

Politicke obstrukcije,prakticne poteskoce ili cak nedostatak novca NE MOGU biti isprike za neprovodjenje Odluka Europskoga Suda za ljudska prava (ECtHR).Neprovodjenje odluka ECtHR u duzem periodu nije samo NEISPUNJAVANJE MEDJUNARODNIH OBVEZA ,nego ukazuje na ozbiljan NEDOSTATAK DRZAVE DA POSTUJE VLADAVINU PRAVA.
Primjer vise od 10 godina NE SPROVODJENJE odluke SEJDIC-FINCI.Gradjani NE MOGU OSTVARITI SVOJA PRAVA JER NE PRIPADAJU ODREDJENOJ “GRUPI” ILI NISU CLANOVI ODREDJENE STRANKE.
Osnovna ljudska prava kako je garantirano prema ECtHR i prema USTAVU BiH imaju prava i prioritet u odnosu na sve druge zakone.
TO UGROZAVA POLOZAJ BiH I MOGUCNOST PRISTUPA EU.

“NEPRIHVATLJIVO JE DA LOKALNI IZBORI U MOSTARU NISU ODRZANI VISE OD 10 GODINA.ZALBA IRME BARALIJA JE SANSA ZA PARLAMENAT I USTAVNI SUD DA IMPLEMENTIRA OVU ODLUKU.
OVA SANSA SE NE SMIJE PROPUSTITI I IZBORI U MOSTARU SE MORAJU ODRZATI U 2020 GODINI.”
Moj mali komentar je da HDZ i SDA nemaju vise prostora za “DOGOVARANJE”.Ovo je iskljuciva zasluga IRME BARALIJA.
Radna grupa Mr.Priebea navodi i IRONIJU da je MOSTAR aplicirao za europski grad kulture pod sloganom “Sve je premostivo”.
Slijedi vrlo vazan nastavak poglavlja “Trenutno stanje vladavina
zakona” u kome ce se govoriti o GRADJANSKIM problemima i veoma vaznim problemima BRANITELJA U Federaciji i drugim bitnim problemima.

Davorin Jurovicki

Podijeli objavu