Podijeli objavu

Europska komisija je pozvala u petak na “neovisnu i vjerodostojnu” istragu o padu Boeinga 737 u srijedu blizu Teherana u kojem je poginulo 176 osoba.

“Jako nam je važno da ispitivanja budu provedena u obliku neovisne i vjerodostojne istrage prema pravilima Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Stefan de Keersmaecker na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države su u petak predale ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju “važne podatke” o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu, objavila je ukrajinska diplomacija.

“Uz predsjednika Zelenskija sastali smo se s američkim predstavnicima i dobili smo važne podatke koje će obraditi naši stručnjaci”, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko, bez dodatnih pojedinosti.

Zelenskij bi o toj temi trebao razgovarati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinski predsjednik je tražio od Sjedinjenih Država, Kanade i Velike Britanije da iznesu elemente na temelju kojih su zaključili da je iranska raketa zemlja-zrak srušila zrakoplov, ističe Hina.

Iran kategorički poriče da je Boeing 737 pao nakon što ga je pogodila raketa, teza koju podržava nekoliko zemalja, posebice Kanada čiji su brojni državljani stradali u toj nesreći, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu