Podijeli objavu

Slovenija i dalje ostaje u svim međunarodnim vojnim misijama, izjavio je slovenski premijer Marjan Šarec, nakon što su se u četvrtak u domovinu vratili slovenski vojnici iz Iraka, što je, zbog nekih “šumova u komunikaciji”, izazvalo mnogo kontroverzi i kritika.

Šest slovenskih vojnika, koji su bili s ostalim članicama koalicije smješteni u bazi u Erbilu, na sjeveru Iraka, u četvrtak navečer je vladinim avinom iz Istanbula, gdje ih je iz Erbila prevezao saveznički avion, prebačeno u Ljubljanu, objavili su mediji, prenosi Hina. Slovenija se za evakuaciju odlučila nakon iranskog raketnog napada na bazu u Etrilku u noći na srijedu.

Prvobitno je bilo predviđeno da se akcija zajedno s evakuacijom njihovih njemačkih kolega, od čega se odustalo nakon što je Njemačka, zbog smirivanja stanja u Iraku, od toga odustala, kazao je Šarec.

“Ne radi se o povlačenju, Slovenija će i dalje ostati prisutna u svim misijama koje povećavaju ugled vojske i Slovenije u svijetu. Moramo se ponašati kao vjerodostojan partner, kako bi naši partneri na nas mogli računati”, rekao je Šarec.

Kritike opozicije zbog povlačenja

Ministar obrane Karl Erjavec kazao je u četvrtak da bi novi kontingent slovenskih vojnika mogao biti upućen u Irak 1. veljače, možda i prije, ako se prilike u toj državi smire, kako bi mogli sudjelovati u obučavanju kurdistanskih snaga na sjeveru Iraka, što im je u posljednje vrijeme bilo onemogućeno.

Slovenska opozicija je kritična prema odluci Ministarstva obrane i predsjednika Boruta Pahora da se slovenski vojnici iz Erbila privremeno povuku, na što se nisu odlučile ostale saveznice koje imaju vojnike na sjeveru Iraka, te zbog “šumova u javnoj komunikaciji”, kojom su visoki dužnosnici to u različitim prilikama nazivali evakuacijom, povlačenjem ili relokacijom, a kritike su posebno bile upućene ministru Erjavcu.

Šarec je kazao da je kritičan prema prevelikom uključivanju javnosti i komunikaciji visokih dužnosnika u tom slučaju te da je bilo bolje da se o pitanju raspravljalo iza zatvorenih vrata, a onda javnosti u Sloveniji objavila konačna odluka.

Indirektno je privremeno povlačenje iz Erbila i stanje u slovenskoj vojsci komentirao vođa opozicije i bivši premijer Janez Janša, koji je na svom profilu na Twitteru ocijenio da obučenost slovenskih vojnika i stanje u vojsci nisu na zadovoljavajućem nivou, navodi Dnevni-list.ba.

Također je objavio rezultate ankete po kojoj se dvije trećine Slovenaca zauzima za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka za mlade u trajanju najmanje šest mjeseci, što i on osobno podržava.

Podijeli objavu