Podijeli objavu

Sastankom hrvatske Vlade i Europske komisije označen je početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najprije je posjetila je Banske dvore, gdje je dočekana uz Odu radosti i najviše državne počasti. Upisala se u knjigu dojmova, a zatim u četiri oka razgovarala s hrvatskim domaćinom.

Na početku sjednice održane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković predstavio je četiri prioritetna područja hrvatskog predsjedanja: Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna. Naglasio je da će Europska komisija u hrvatskoj Vladi imati pouzdanog partnera.

– Prioriteti hrvatskog predsjedanja EU-om i naši su prioriteti, kazala je predsjednica EK Ursula von der Leyen na početku sastanka. Višegodišnji financijski okvir – najvažniji dokument koji treba donijeti na početku mandata Europske komisije, brexit, perspektiva proširenja, europski zeleni plan – teme su koje su dominirale današnjim sastankom. Europski zeleni dogovor mogao bi biti uzor za cijeli svijet, istaknula. Što se tiče proširenja, rekla je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora, te da Unija te uvjete ne bi trebala mijenjati, nego samo poboljšati metodologiju. Hrvatska ustraje na tome da se pristupni pregovori otvore.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka kolegija povjerenika EK i članova Vlade RH rekao da su stvorene dobre pretpostavke za iskrenu i tijesnu suradnju između ministara u Vladi RH i povjerenika u Europskoj komisiji. Dodao je da Hrvatska i EK zaista idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje koje je pred nama, dakle od 2019. do 2024.

– Teme koje smo danas stavili na dnevni red bile su one najaktualnije. S hrvatske strane predstavili smo naše prioritete – o Europi koja se razvija, koja povezuje, koja štiti, koja je globalno utjecajna, kao i naš pogled kako rješavati nekoliko najvažnijih političkih i zakonskih dosjea koji su na dnevnom redu europskih institucija, rekao je premijer. Plenković je napomenuo i da je bilo riječi i o višegodišnjem financijskom okviru, nesumnjivo najvažnijim aktom koji treba donijeti na početku mandata ove komisije.

– Mi ćemo sa svoje strane, u suradnji sa Charlesom Micheleom učiniti sve da postignemo kompromis koji će u najvećoj mogućoj mjeri biti sukladan očekivanjima članica i pronaći pravi balans između onoga što nazivamo tradicionalnim politikama, dakle poljoprivreda i ruralni razvoj, kohezija s jedne strane i modernizacija i novi izazovi s druge strane, što naravno nije jednostavno, dodao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati, nego samo poboljšati metodologiju pristupnih pregovora što je tražila Francuska. Naglasila je i da EU može postati “veći igrač” na svjetskoj razini putem svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana. “Bit ćemo od ključnog značaja kad će se graditi novi odnosi”, zaključila je.

Von der Leyen: Europa treba biti klimatski neutralna do 2050.

Napomenula je da bi europski zeleni dogovor, kojemu je cilj da Europa do 2050. bude klimatski neutralna, mogao biti uzor za cijeli svijet. Plan predviđa da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent i tranziciju u kružno gospodarstvo za što će biti potrebna velika sredstva.

– Uvjereni smo da europski zeleni plan može biti nova strategija za cijeli svijet. Radi se o investicijama, inovacijama, novim tehnologijama i želimo da EU bude predvodnik, rekla je Von der Leyen. Dodala je da će u to trebati puno investirati i najavila da će Komisija idućih dana donijeti plan za održive investicije.

Na sastanku u NSK-u predsjednica EK Ursula von der Leyen poručila je da će uspjeh hrvatskog predsjedanja odrediti i početak rada novog saziva Komisije.

– Prvo hrvatsko predsjedanje je ključan trenutak, a to je i početak našg mandata. Vaš uspjeh će definirati naš uspjeh. Pozorno sam slušala prioritete i mogu reći da su vaši prioriteti i naši, rekla je Von der Leyen na početku susreta Kolegija povjerenika Europske komisije i hrvatskih ministara, čime je formalno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. godine.

I Jandroković se sastao s Von der Leyen

Predsjednicu EK Ursulu von der Leyen primio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Razgovarali su o glavnim prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.  Naglasili su također da nacionalni parlamenti imaju važnu ulogu u postupku donošenja europskog zakonodavstva i približavanja europskih politika i tema građanima. Zaključno, izrazili su zadovoljstvo budućom suradnjom Hrvatskog sabora i drugih nacionalnih parlamenata s Europskom komisijom na brojnim temama od zajedničkog interesa. Održan je i sastanak parlamentarnih grupacija s Kolegijem Europske komisije, navodi Hrt.hr.

Poslijepodne su predsjednica Europske komisije i povjerenici završili posjet Hrvatskoj.

Podijeli objavu