Podijeli objavu

Dodjela Oscara, 92. po redu, ove godine zakazana je za 10. veljače, a upravo su objavljene i nominacije. Objavu nominacija vodili su glumci Issa Rae, koju je proslavila uloga u seriji Insecure i John Cho, najpoznatiji po svojoj ulozi u Američkoj piti. Inače, na dodjeli Oscara, drugu godinu zaredom, neće biti voditelja, barem ne u tradicionalnom smislu. Podsjećamo, prošle godine tako je moralo biti jer se Kevin Hart povukao nakon što su isplivali njegovi problematični twitovi.

Najvažnije nominacije su svakako ona za najbolji film, najbolju glavnu i sporednu glumicu te najboljeg glavnog i sporednog glumca. Uz to objavljeni su konkurenti u kategoriji najboljih redatelja i najboljeg stranog filma te za najbolji scenarij, najbolji animirani film te najbolji adaptirani scenarij. Joker ove godine ima najviše nominacija, čak 11, dok ih najmanje ima film Bombshell, tri, piše Washington Post.

NAJBOLJI FILM

Za najbolji film nominirani su filmovi: “Once Upon a Time in Hollywood”, “The Irishman”, “Parasite”, “1917”, “Marriage Story”, “Jojo Rabbit”, “Joker”, “Little Women” i “Ford v Ferrari”. Podsjećamo, Parasite je prije nekoliko dana osvojio Zlatni globus za najbolji strani film i to je prvi južnokorejski uradak koji je osvojio tu prestižnu nagradu. Film 1917 osvojio je Zlatni globus za najbolji film u kategoriji drama.

NAJBOLJA GLUMICA

U kategoriji najbolje glumice nominirane su Renée Zellweger za ulogu u filmu “Judy”, zatim Charlize Theron za ulogu u filmu “Bombshell”, Scarlett Johansson za ulogu u filmu “Marriage Story”, Saoirse Ronan za ulogu u filmu “Little Women” te Cynthia Erivo za ulogu u filmu “Harriet”. Inače, Renée Zellweger je za ulogu Judy Garland ove godine dobila Zlatni globus.

Sorry, the video player failed to load.(Error Code: 100013)

NAJBOLJI GLUMAC

U kategoriji za najboljeg glumca nominirani su Joaquin Phoenix za ulogu u filmu “Joker”, Adam Driver za ulogu u filmu “Marriage Story”, Leonardo DiCaprio za ulogu u filmu “Once Upon a Time in Hollywood”, Antonio Banderas za ulogu u filmu “Pain and Glory” te Jonathan Pryce za ulogu u filmu “The Two Popes”. DiCapriju je ovo sedmi put da je nominiran dok je Oscara dobio jednom, 2016. godine.

NAJBOLJI REDATELJ

Za najbolje redatelje nominirani su Martin Scorsese za film “The Irishman”, Quentin Tarantino za “Once Upon a Time in Hollywood”, Bong Joon-ho za film “Parasite”, Sam Mendes za “1917” te Todd Phillips za film “Joker”. Zlatni globus neki dan je osvojio Sam Mendes za film 1917, dok su svi ostali u ovoj kategoriji također bili nominirani i za tu nagradu.

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC

U kategoriji najboljeg sporednog glumca nominirani su Brad Pitt, za ulogu Cliffa Bootha u filmu “Once Upon a Time in Hollywood”, Al Pacino za ulogu Jimmyja Hoffe u filmu “The Irishman”, Joe Pesci za ulogu Russella Bufalina u filmu “The Irishman”, Tom Hanks za ulogu Freda Rogersa u filmu “A Beautiful Day in the Neighborhood” te Anthony Hopkins za ulogu pape Benedikta u filmu “The Two Popes”.

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA

U ovoj kategoriji nominirane su Laura Dern za ulogu Nore Fanshaw u filmu “Marriage Story”, Margot Robbie za ulogu Kayle Pospisil u filmu “Bombshell”, Florence Pugh za ulogu Amy March u filmu “Little Women”, Scarlett Johansson za ulogu Rosie Betzler u filmu “Jojo Rabbit” te Kathy Bates za ulogu Barbara “Bobi” Jewell u filmu “Richard Jewell”.

NAJBOLJI STRANI FILM

Prvi nominirani u ovoj kategoriji je film Parasite, koji je nominiran i za najbolji film. Sljedeći je španjolski “Pain and Glora”, zatim francuski “Les Misérables”, slijedi “Honeyland” iz Sjeverne Makedonije te poljski “Corpus Christi”.

NAJBOLJI ADAPTIRANI I ORIGINALNI SCENARIJ

Za najbolji adaptirani scenarij nominirani su filmovi “The Irishman”, “Jojo Rabbit”, “Little Women”, “The Two Popes” i “Joker”. Za najbolji originalni scenarij, pak, nominirani su filmovi “Marriage Story”, “Once Upon a Time in Hollywood”, “Parasite”, “Knives Out” i “1917”.

NAJBOLJI ANIMIRANI I DOKUMENTARNI FILM

Za titulu najboljeg animiranom filma bore se “Toy Story 4”, “How to Train Your Dragon: The Hidden World”, “Missing Link”, “I Lost My Body” i “Klaus”. Za najbolji dokumentarni film nominirani su “American Factory”, “The Edge of Democracy”, “Honeyland”, “For Sama” i “The Cave”.

NAJBOLJI KRATKI ANIMIRANI, DOKUMENTARNI I LIVE ACTION FILM

Za najbolji kratki animirani film nominirani su filmovi “Dcera (Daughter)”, “Hair Love”, “Kitbull”, “Memorable” i “Sister”, a za najbolji kratki dokumentarni film: “In the Absence”, “Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)”, “Life Overtakes Me”, “St. Louis Superman” i “Walk Run Cha-Cha”. U kategoriji za najbolji kratki live action film nominirani su: “Brotherhood”, “Nefta Football Club”, “The Neighbors’ Window”, “Saria” i “A Sister”.

NAJBOLJA MONTAŽA, NAJBOLJA FOTOGRAFIJA I NAJBOLJA SCENOGRAFIJA

Za najbolju montažu nominirani su filmovi “The Irishman”, “Ford v Ferrari”, “Parasite”, “Joker” i “Jojo Rabbit”. U kategoriji za najbolju fotografiju nominirani su Roger Deakins za “1917”, Robert Richardson za “Once Upon a Time in Hollywood”, Rodrigo Prieto za “The Irishman”, Lawrence Sher za film “Joker” i Jarin Blaschke za “The Lighthouse”. Za najbolju scenografiju nominirani su “Once Upon a Time in Hollywood”, “The Irishman”, “1917”, “Jojo Rabbit” i “Parasite”.

NAJBOLJA ORIGINALNA PJESMA

Za najbolju originalnu pjesmu iz filma nominirane su “I’m Standing With You,” iz filma “Breakthrough”, “Into the Unknown,” iz animiranog filma “Frozen II”, “Stand Up,” iz filma “Harriet”, “(I’m Gonna) Love Me Again,” iz filma “Rocketman” te “I Can’t Let You Throw Yourself Away,” iz animiranog filma “Toy Story 4”.

NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI, NAJBOLJE MIKSANJE ZVUKA I NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA

Za najbolje vizualne efekte nominirani su filmovi “Avengers: Endgame”, live action film “The Lion King”, film “Star Wars: The Rise of Skywalker”, Netflixov film “The Irishman” te film “1917”. Za najbolju montažu zvuka nominirani su “1917”, “Ford v Ferrari”, “Once Upon a Time in Hollywood”, “Ad Astra” i “Joker”. Za najbolju montažu zvuka nominirani su “1917”, “Ford v Ferrari”, “Star Wars: The Rise of Skywalker”, “Once Upon a Time in Hollywood” i “Joker”.

NAJBOLJA ŠMINKA I KOSTIMOGRAFIJA

za najbolju šminku nominirani su filmovi “Bombshell”, “Joker”, “Judy”, “Maleficent: Mistress of Evil” i “1917”, dok su nominacije za najbolju kostimografiju dobili filmovi “Once Upon a Time in Hollywood”, “Little Women”, “The Irishman”, “Jojo Rabbit” i “Joker”.

NAJBOLJA FILMA GLAZBA

Za Oscara u kategoriji za najbolju filmski glazbu nominirani su Thomas Newman za film “1917”, Hildur Guðnadóttir za film “Joker”, Alexandre Desplat za film “Little Women”, Randy Newman za “Marriage Story” i John Williams za film “Star Wars: The Rise of Skywalker”.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu