Podijeli objavu

Bivši članovi katalonske vlade Carles Puigdemont i Toni Comín, optuženi u Španjolskoj zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, u ponedjeljak će po prvi put sudjelovati na sjednici Europskog parlamenta, šest mjeseci nakon što su izabrani.

Sudac španjolskog Vrhovnog suda, Pablo Llarena, u petak je zatražio od Europskog parlamenta da im ukine imunitet kako bi ih Belgija mogla izručiti u Španjolsku, gdje im želi suditi.

Puigdemont i Comín nalaze se u Belgiji od listopada 2017., nakon što su u Barceloni sudjelovali u samoproglašenju republike Katalonije. Ona nije zaživjela u stvarnosti, no bivši predsjednik vlade Puigdemont iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju u cilju organiziranja novog referenduma i odcjepljenja od Španjolske.

On i Comín, bivši dužnosnik zadužen za zdravstvo, na izborima 26. svibnja postali su zastupnici Europskog parlamenta. No parlament u Bruxellesu bio im je odbio izdati akreditacije, čime nisu stekli status eurozastupnika.

U prosincu je Sud Europske unije presudio kako je njihov suradnik Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, treba biti pušten iz španjolskog pritvora kako bi preuzeo mjesto u Europskom parlamentu. Junqueras je također bio izabran na izborima.

Nakon te presude su Puigdemont i Comín ponovo zatražili akreditacije, koje su im 20. prosinca odobrene. Time su postali članovi Europskog parlamenta i dobili zastupnički imunitet. Na temelju tog imuniteta belgijski sudac je ovaj mjesec poništio europski uhidbeni nalog iz Španjolske.

U ponedjeljak bi Puigdemont i Comín trebali sudjelovati na svojoj prvoj sjednici u Europskom parlamentu gdje u nadolazećim mjesecima namjeravaju promovirati ideju samostalnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, koja ostvaruje 19 posto španjolskog BDP-a.

U Kataloniju se ne mogu vratiti jer bi stupanjem na španjolsko tlo bili uhićeni. Španjolski sudac Llarena u petak je od Europskog parlamenta zatražio ukidanje njihovog zastupničkog imuniteta. Isti dan je Europski parlament prihvatio zahtjev Španjolske te ukinuo zastupnički imunitet Oriolu Junquerasu, ističe Hina.

Junqueras je u listopadu 2017. ostao u Barceloni, nakon čega je saslušan na sudu u Madridu pa pritvoren, zbog čega nije mogao preuzeti mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, donosi Tportal.hr. Prije tri mjeseca je osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja republike. On je jedan od devetero katalonskih dužnosnika osuđenih u Madridu na kazne zatvora od 9 do 13 godina.

Podijeli objavu