Podijeli objavu

Vođe dviju zaraćenih strana u libijskome građanskom ratu trebali bi u ponedjeljak potpisati primirje u Moskvi na pregovorima pod pokroviteljstvom visokih ruskih i turskih dužnosnika.

Dogovor, koji je već trebao stupiti na snagu u nedjelju, podržavaju Rusija i Turska kao obnovu mirovnog procesa u toj ratom pogođenoj sjevernoafričkoj državi.

Predsjednik libijske međunarodno priznate vlade Fajez al Seradž i vođa pobunjenika Kalifa Haftar prisustvovat će pregovorima u ponedjeljak, kojima posreduju vodeći diplomati i ministri obrane Rusije i Turske.

Ruski državni mediji objavili su da će predstavnici zaraćenih strana potpisati dogovor o primirju.

Nakon pobune uz potporu NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi, ta sjevernoafrička država bogata naftom u kaosu je, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Kalifa Haftar.

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su prošlu srijedu da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA)  pod vodstvom Kalife Haftara na Tripoli, javlja Hina.

I LNA i međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju rekli su da uvjetno pristaju na primirje.

Međutim GNA je u izjavi rekao da je zabilježio oružanu paljbu u Salahedinu i područjima Vadi Rabea “nekoliko minuta” nakon što je prekid vatre, dogovoren za subotu u 22.00 sata (GMT), trebao početi, prenosi Glas Istre.

Od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare.

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško će se provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama, ocjenjuje Reuters.

Podijeli objavu