Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković danas je u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Govor predsjednika Vlade bio je uobičajena prigodničarska kombinacija pozivanja na slavnu hrvatsku povijest i lijepih želja za budućnost Hrvatske i EU, ali pravi hit uslijedio je kad je nakon Plenkovića za mikrofon stala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Predsjednica je najprije pohvalila način na koji su dužnosnici Unije nedavno ugošćeni u Zagrebu, nakon čega je komplimentima počela zasipati Plenkovića osobno.

Na početku je kazala kako mu „skida kapu”, te istaknula kako je sjajno čuti njegov govor. Gospođa Von der Leyen potom je postala još osobnija. „Znam Andrej, da je ovo mjesto koje ti je osobito priraslo srcu. Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu, potom zastupnik, pa se vratiti u Parlament govoriti kao predsjednik Vlade države koja predsjeda EU-om. Svaka čast!”, kazala je Von der Leyen, nakon čega su europarlamentarci zapljeskali, piše T-portal.

ZAVRŠILA CITATOM ZAGORKE

No, tu nije bio kraj izrazima oduševljenja koje je predsjednica EK-a uputila premijeru i Hrvatskoj. „Na neki način, ova tvoja karijera odražava i ovo nevjerojatno putovanje kroz koje je prošla tvoja zemlja”, kazala je Plenkoviću, nakon čega je Hrvatsku pohvalila zbog uspjeha koje je postigla u svega 28 godina od svojeg međunarodnog priznanja. „Nitko nije mogao predvidjeti koliko brzo i kako će rasti vaša zemlja. To je nešto za što treba odati priznanje vašim ljudima, vašim građanima, njihovoj spremnosti i odlučnosti da se pridruže našoj Uniji, zajednici mira i blagostanja”, rekla je Von der Leyen.

Da se ozbiljno pripremila za ovu prigodu predsjednica EK-a pokazala je kada je svoj govor zaključila citatom Marije Jurić Zagorke, rekavši da je sloboda ono što je najvažnije. „To mora biti dragovoljna sloboda jer gdje postoji ta dobrovoljna sloboda, postoji i snaga”, zaključila je.

NISU SVI LUDI ZA PLENKOVIĆEM

Znatno manje oduševljenja Plenkovićem i nekim aspektima njegove politike izrazila je švedska parlamentarka Malin Björk, koja je govor hrvatskog premijera iskoristila kako bi oštro napala način na koji Hrvatska postupa s migrantima. „Osobno sam, nakon što sam pročitala izvješća, obišla područja koja ste spomenuli, na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani”, kazala je Björk pa još žešće udarila po Hrvatskoj.

„Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti’, kazala je švedska europarlamentarka.

SOKOL NAPAO ŠVEDSKU ZASTUPNICU

Dodala je da se niti jedna članica EU-a ne bi trebala tako ponašati na svojim granicama, a obraćanje je zaključila ozbiljnim upozorenjem: „Treba postojati jedan neovisni mehanizam za praćenje stanja i moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija”, kazala je Björk.

Takav napad nije mogao odslušati HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol. „Draga kolegice, zbog čega govorite neistine? Izvješća koja ste spomenuli nisu nikakva izvješća nadležnih ustanova koje se time bave, nego pokušaj difamiranja hrvatske vlasti i hrvatske države od pojedinih organizacija koje nemaju apsolutno nikakav legitimitet, niti imaju relevantne resurse niti informacije da bi mogle govoriti o takvim stvarima. Hrvatska poštuje sve propise Europske unije, Hrvatska poštuje međunarodno pravo, te vas molim da se doista suzdržimo od širenja ovakvih neprovjerenih informacija u Europskom parlamentu”, kazao je, na što mu je Šveđanka kratko uzvratila da je to „smiješno”.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu