Podijeli objavu

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je Kasem Sulejmani ubijen u sklopu šire strategije odvraćanja prijetnje koju predstavljaju neprijatelji SAD-a, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, ublažavajući time tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na ciljeve u SAD-u, ističe Hina.

Pompeo je održao govor na Hooverovu institutu na Sveučilištu Stanford, u kojemu nije izričito spominjao napade koje je navodno planirao Sulejmani.

U govoru pod nazivom “Ponovna uspostava odvraćanja: Iranski primjer” Pompeo se usredotočio na, kako je rekao, strategiju administracije da uspostavi “stvarnu politiku odvraćanja” prema Iranu nakon prijašnjih republikanskih i demokratskih politika koje su poticale “zloćudne aktivnosti” Irana.

Demokrati i republikanci kritizirali su administraciju za opravdavanje samoobrane koje se temeljilo na neobjavljenim obavještajnim podacima o prijetnji. Predsjednik Donald Trump rekao je da su među potencijalnim ciljevima tih napada četiri američka veleposlanstva.

Ministar obrane Mark Esper rekao je da nije vidio nikakve obavještajne podatke koji bi upućivali na moguće napade na veleposlanstva.
Trump je ponovno dolio ulje na vatru rekavši da “zapravo i nije bitno” je li Sulejmani predstavljao prijetnju.

Pompeo je rekao da se iza ubojstva Sulejmanija, zapovjednika Qudsa, iranske elitne špijunske i paravojne sile, krije “šira strategija”.

– Predsjednik Trump i mi u njegovu timu za nacionalnu sigurnost ponovno uspostavljamo politiku odvraćanja – stvarnog odvraćanja – Irana”, rekao je.

– Protivnik mora razumjeti ne samo da si sposoban nametnuti cijenu, nego i da doista imaš volje to učiniti, rekao je Pompeo dodavši da je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, iz kojega se Trump povukao 2018. godine, samo ohrabrio Teheran,

– Amerika sada ima veliku prednost u odnosu na Iran, veću nego što smo ikad imali, rekao je podsjetivši na štetu koju su iranskome gospodarstvu nanjele američke sankcije koje je Trump ponovno uveo nakon povlačenja iz sporazuma.

– Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran, naglasio je Pompeo.

– U svakom slučaju moramo odvraćati neprijatelje kako bismo obranili slobodu. To je sav smisao Trumpova nastojanja da našu vojsku učini jačom nego što je ikad bila, rekao je.

Kao oblike strategije odvraćanja američke administracije naveo je vojnu pomoć Ukrajini za borbu protiv separatista koje podupire Rusija, Trumpovo povlačenje iz sporazuma o kontroli naoružanja s Moskvom, testiranja novih američkih raketa srednjeg dometa, pojačane američke pomorske vježbe u Južnom kineskom moru te Trumpovo nametanje carina na kineski uvoz.

– Odvraćanju dajemo novu vjerodostojnost, rekao je Pompeo.

Izvor: Hrt.hr

Podijeli objavu