Podijeli objavu

Američki državni arhiv ispričao se zbog prepravljanja fotografije Marša žena iz 2017. i zamagljivanja transparenata kritičnih prema Donaldu Trumpu, objavio je BBC u nedjelju.

Državni arhiv priznaje da je ‘počinio pogrešku’.

Prepravak fotografije o čemu je prvi izvijestio Washington Post, uključivao je uklanjanje imena američkog predsjednika s transparenta ‘Bog mrzi Trumpa’.

Arhiv je na društvenim mrežama objavio da je ‘uvijek bio potpuno posvećen očuvanju arhivskih materijala bez ikakvih izmjena’.

‘Fotografija nije arhivski zapis u vlasništvu državnog arhiva. No, dobili smo dozvolu da je koristimo kao promotivni materijal. Ipak, krivi smo zbog prepravka fotografije’, navode iz arhiva.

Dodali su da će prepravljenu fotografiju zamijeniti izvornom ‘što je prije moguće’.

Isprika je slijedila nakon četvrtog Marša žena održanog u subotu.

Fotografija Marija Tame, fotografa agencije Getty Images, prikazuje mnoštvo ljudi okupljenih na Maršu žena u Washingtonu 2017., dan nakon Trumpove inauguracije.

tportal
Izvor: Screenshot / Autor: Washington Post

Državni arhiv je na toj fotografiji, koju je izložio kao ‘promotivni materijal’ na izložbi o 19. amandmanu, zamaglio transparente kritične prema Trumpu i one koji se odnose na anatomiju žena, objavio je Washington Post.

Izmjene fotografije uključivale su brisanje predsjednikova imena s transparenta ‘Trump & GOP – ne dirajte žene’ i zamagljivanje riječi vagina, piše Hina.

Glasnogovornica arhiva Miriam Kleiman rekla je da je arhiv ‘nestranačka i nepolitička agencija’ koja je zamaglila predsjednikovo ime jer se ‘nije htjela uključiti u političko previranje’, dok je ‘vagina’ zamagljena jer je mogla biti neprimjerena za učenike i mlade koji posjećuju muzej, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu