Podijeli objavu

Iran će preispitati suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ako mu budu nametnute “nepravedne” mjere, poručio je u nedjelju predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, pošto su europske sile prošli tjedan aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom s Teheranom iz 2015.

“Otvoreno kažemo da ćemo, ako europske sile, iz bilo kojeg razloga, usvoje nepravedan pristup u korištenju mehanizma za rješavanje sporova, ozbiljno preispitati našu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju”, rekao je Laridžani, kako prenosi državna televizija.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija protivno sporazumu odgovarajući time na sankcije koje mu je SAD ponovno uveo pošto je napustio sporazum 2018.

Teheran je prošli tjedan objavio da neće poštivati ograničenja za obogaćivanje uranija predviđena sporazumom, ali i napomenuo da će nastaviti surađivati s IAEA-om, koja prati kako ispunjava svoje obveze, ističe Hina.

Tri europske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji “maksimalnog pritiska” na Teheran.

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova odgovara formalnom optuživanju Irana da je prekršio odredbe sporazuma i moglo bi voditi ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija koje su sporazumom ukinute, prenosi Nacional.hr.

Mehanizam čini Zajednička komisija, koju čine Iran, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija i EU, koja će pokušati riješiti spor.

Podijeli objavu