Podijeli objavu

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta svjetskog gospodarstva nakon potpisivanja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, na 29.348 bodova, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na 3.329 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 9.388 bodova.

Novi rekordi tih indeksa, kao i europskog STOXX 600 te MSCI indeksa svjetskih burzi, uslijedili su nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno utjecao na globalno gospodarstvo više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti oko 200 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi dolara.

No, carine koje su dosad uvele dvije strane zasad ostaju.

Predsjednik Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebali početi.

„Siguran sam da će investitori secirati ovaj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno ili da nije riješeno ovo ili ono pitanje… No, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagiralo negativno”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

U svakom slučaju, kaže, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i potaknulo nadu da će to pozitivno utjecati na oba gospodarstva i zarade kompanija.

No, pojedini analitičari pozivaju na oprez jer su posljednjih mjeseci tržišta rasla uglavnom zahvaljujući nadi u dogovor između SAD-a i Kine, a mnoga pitanja i dalje ostaju otvorena.

Kažu da će pregovori o drugoj fazi sporazuma biti puno teži jer u prvoj fazi nisu riješena strukturna pitanja koja su i dovela do sukoba.

Po tim pitanjima postoji fundamentalna razlika u stavovima između Washingtona i Pekinga, pa će biti teško doći do dogovora, smatraju neki analitičari.

Stabilan rast kineskog gospodarstva

Ulagače je prošloga tjedna ohrabrio podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 6 posto na godišnjoj razini, isto kao u prethodnom kvartalu i u skladu s očekivanjima analitičara.

Premda to znači da je u cijeloj prošloj godini rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporen na samo 6,1 posto, najnižu razinu od 1990. godine, ulagače su ohrabrile naznake zaustavljanja trenda usporavanja rasta.

„Iz kineskog gospodarstva stižu dobre vijesti. Podaci o industrijskoj proizvodnji, investicijama i maloprodaji pokazuju da se odmiču od dna i da je ciklus usporavanja rasta vjerojatno završen“, kaže Daniel Gerard, strateg u tvrtki State Street Global Markets.

Pozitivno su na tržišta utjecali i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

A u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,8 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju, javlja Hina.

No, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebice u idućem razdoblju, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Tako se, primjerice, u anketi Reutersa procjenjuje da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine biti 5,8 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, prenosi Glas Istre.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.674 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 posto, na 13.526 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 6.100 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 24.041 bod.

Podijeli objavu