Podijeli objavu

MISLJENJE RADNE GRUPE EU REINHARD PRIEBE O RADU VISOKOG SUDSKOGA I TUZITELJSKOGA VIJECA (VSTV)
BOSNE I HERCEGOVINE Dec.05 2019-glavni citati

OSIGURANJE NEOVISNOSTI,INTEGRITETA (POSTENJA) I EFIKASNOSTI SUDSTVA

VSTV JE SAMOSTALNO TIJELO ZA CIJELO SUDSTVO I CENTRALNA INSTITUCIJA U BiH U OBLASTI VLADAVINE PRAVA (ZAKONA).
Njen mandat je da pokriva sva 4 sustava sudstva i PRVENSTVENO DA ZASTITI SUDSTVO OD POLITICKOGA UTICAJA I MIJESANJA,DA GARANTIRA NORMALNO FUNKCIONIRANJE SVIH SUDSKIH SUSTAVA I DA VODI REFORMU PRAVOSUDJA…OVO JE MOCNA INSTITUCIJA
KOJA TREBA DA BUDE PRIMJER EFIKASNOSTI,ODGOVORNOSTI I POSTENJA.

U POSLJEDNJIM GODINAMA VSTV POSTAJE DIO PROBLEMA.

OZBILJNO NEPOSTIVANJE ZAKONA (PRAVDE) POSTAJE OCIGLEDNO ZBOG SLABOGA VODJENJA,OPTUZBI O POLITIZACIJI I KONFLIKTA INTERESA,NEEFIKASNA ORGANIZACIJA,NEDOVOLJNOG INFORMIRANJA I TRANSPARENTNOSTI I KONACNO ZBOG NESPROVODJENJA SUDSKIH REFORMI.
POSEBNO JE POLJULJANO POVJERENJE JAVNOSTI ZBOG NAVODNE UMIJESANOSTI U KORUPCIJU PREDSJEDNIKA VSTV I NAVODNE MANIPULACIJE U POSTAVLJANJU KADROVA I DISCIPLINSKE ODGOVORNOSTI.
AKO SE UZME U OBZIR OZBILJNOST NAVODA,REAKCIJA PREDSJEDNIKA VSTV I JEDNOGLASNA PODRSKA CLANOVA VSTV IMA SE OSJECAJ DA NISU SVJESNI VAZNOSTI INSTITUCIJE KOJU PREDSTAVLJAJU.NIJE PROVEDENA ZNACAJNA DISCIPLINSKA ODGOVORNOST.

TO JE NANIJELO VELIKU STETU UGLEDU OVE INSTITUCIJE (VSTV).
IZGUBLJENA JE SANSA DA SE VRATI POVJERENJE U OVU INSTITUCIJU.
BROJNE JAVNE RASPRAVE SU DEMONSTRIRALE DA OVAJ INCIDENT JE IZAZVAO PROBLEME,VELIKU ZABRINUTOST STRUCNIH KRUGOVA KAO I JAVNOGA MIJENJA BiH.

VSTV treba ozbiljne reforme i radikalne promjene u ponasanju.
POKUSAJI REFORMI ZAKONA VSTV SU OPSTRUIRANI OD STRANE POLITICARA SKORO CIJELU DECENIJU.
NAJNOVIJA INICIJATIVA ZA NOVIM VSTV ZAKONOM NIJE REZULTIRALA BILO KAKVOM KONKRETNOM AKTIVNOSCU od strane MINISTARSTVA PRAVDE od srpnja 2018 godine.
RADNA GRUPA OFORMLJENA ZA OVU NAMJENU NIJE SE SASTALA NITI JEDNOM.

(Ministarstvo pravde vodi Josip Grubesa HDZ BiH-ponovno “reizabran”,zbog “dobro” obavljenog posla-ovo je moje pojasnjenje u zagradi a sve drugo su citati).

NEPOVJERENJE u sudsvo je navise izrazeno preko VSTV.
VSTV SE CESTO POSMATRA OD STRANE GRADJANA,CAK I NEKIH CLANOVA SUDSTVA KAO CENTAR NEPRIHVATLJIVE MOCI VLASTI U RUKAMA OSOBA( misli se na predsjednika i VSTV) koje SLUZE INTERESIMA MREZE POLITICKIH POKROVITELJA I UTJECAJA.
PITANJE JE KAKO IZBJECI DA SE CLANOVI VSTV POSMATRAJU KAO “NEDODIRLJIVI” I “IZNAD ZAKONA”.

PROCEDURA IZBORA CLANOVA VSTV MORA BITI PROMIJENJENA.Trenutno,izbor clanova VSTV se oslanja na komplexan sustav ETNICKIH i SPOLNIH KVOTA.,kao i zastupanje razlicitih dijelova i razina sudstva iz svih dijelova drzave.TAKAV PRISTUP CINI IZBOR CLANOVA VSTV OSJETLJIVIM NA POLITICKE PRITISKE.
Disciplinska procedura tijela VSTV mora se DRASTICNO izmijeniti.Posebno je neprihvatljivo kada su clanovi VSTV ili Predsjednik VSTV PREDMET DISCIPLINSKE ODGOVORNOSTI. (oni sami odlucuju o svojoj odgovornosti).
Postavljanje,promocija i napredovanje u karijeri sudaca i tuzitelja od strane VSTV bi trebalo slijediti NE-ETNICKI PRISTUP I POSTAVLJATI NA TEMELJU ZASLUGA.
PROBLEM ETNICKOGA POSTAVLJANJA KADROVA JE POSEBNO PRISUTAN kod POSTAVLJANJA PREDSJEDNIKA SUDOVA I GLAVNIH TUZITELJA.Etnicki pristup se moze koristiti samo kada su 2 kandidata jednakih kvaliteta.TO SE MOZE PROMIJENITI ODMAH.Da bi se to ostvarilo treba promijeniti sadasnji zakon.
VSTV mora biti primjer kako sudstvo treba da radi,VSTV mora znacajno povecati TRANSPARENTNOST.
Odluke VSTV vezane za SUDSKE REFORME trebaju biti siroko konsultirane sa SUDBENOM zajednicom i bolje obrazlozene.
URGENTNO JE POPRAVITI RELACIJU SA MEDIJIMA DA BI SE PREMOSTILA PRAZNINA (NEINFORMIRANOST) IZMEDJU SUDA I GRADJANA.
Da bi se PREOVLADALE navedene slabosti NOVI zakon za VSTV KOJI OPCENITIO TREBA DA SLIJEDI PREPORUKE OVE KOMISIJE i preporuke VENECIJANSKE komisije,MORA biti usvojen da osigura RJESENJA PITANJA VEZANA ZA SUDCE I TUZITELJE u njihovim specificnim oblastima.Ovo treba da obavi neovisno POD-VIJECE VSTV TAKO DA KONACNE ODLUKE VSTV BUDU PREDMET SUDIJSKOGA NADZORA (KONTROLE) ,DA DISCIPLINSKE PROCEDURE I TIJELA IMAJU VECU SAMOSTALNOST OD STRANE VSTV I DA DISCIPLINSKA ODGOVORNOST PREDSJEDNIKA I CLANOVA VSTV SE UTVRDJUJE TAKO DA CLANOVI VSTV NE UTICU NA KONACNE ODLUKE O NJIHOVOJ (svojoj) ODGOVORNOSTI.
Na kraju ovih citata moj kratki komentar.
STANJE U NAJZNACAJNIJOJ INSTITUCIJI SUDSTVA BiH -VSTV JE OCIJENJENO U IZVJESCU R.PRIEBEA EXPERTA EU KATASTROFALNIM.JAVNOST TO MORA ZNATI JER VLAST TO NECE NIKADA IZNIJETI U JAVNOST,A EU OCEKUJE I MR. PRIEBE REAKCIJU JAVNOSTI.
ZA PREDSJEDNIKA VSTV I CLANOVE SU IZNESENE TAKVE CINJENICE DA BI POSTENOGA COVJEKA BILO SRAMOTA IZICI U JAVNOST,A NE PREDSTAVLJATI CENTAR MOCI PRAVOSUDJA.
NJIHOVA KOLEKTIVNA OSTAVKA BI BILA NAJVECI DOPRINOS VLADAVINI PRAVA BiH.

Davorin Jurovicki

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Progledajmo.com.

Podijeli objavu