Podijeli objavu

Britanska vlada objavila je u utorak mjere koje uključuju strože kazne za počinitelje terorističkih djela i zabranjuju njihovo prijevremeno puštanje na slobodu, što je mjera obećana nakon napada u studenom na Londonskom mostu.

Taj bi se nacrt zakona mogao uskoro naći u parlamentu u kojem konzervativci na vlasti imaju komotnu većinu.

Novi nacrt zakona omogućit će da “najopasniji teroristi odsluže kaznu u potpunosti i da oni koji su osuđeni za teška djela obvezno u zatvoru provedu minimalno 14 godina”, objavilo je u priopćenju ministarstvo unutarnjih poslova.

Među ostalim, i proračun za protuterorističku borbu trebao bi se povećati na nešto preko milijarde eura za razdoblje 2020/2021, što je rast za oko 100 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu.

Vlada predviđa također odmah dati oko 586.000 eura jedinici zaduženoj za pomoć žrtvama atentata, piše Hina.

Tekst predviđa da se pokloni velika pažnja prevenciji recidiva, te obećaje udvostručiti broj probacijskih službenika kako bi “vlasti mogle blisko nadzirati teroriste, u tjednima nakon njihovog puštanja na slobodu”.

To pooštravanje mjera protiv terorizma obećao je krajem studenoga premijer Boris Johnson, nakon napada u Londonu u kojem je dvoje ljudi ubio bivši zatvorenik osuđen za terorizam, oslobođen na polovici izdržavanja kazne, donosi N1.

“Teroristički napad u studenom suočio nas je s gorkom istinom o načinu na koji tretiramo teroriste”, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Podijeli objavu