Podijeli objavu

Samit najmoćnijih političara i gospodarstvenika u Davosu panelom su otvorili mladi aktivisti Greta Thunberg, Salvador Gomez-Colon, Natasha Mwansa i Auntumn Peltier. Najmlađi su to panelisti dosad na samitu Svjetskog ekonomskog foruma.

Thunberg je istaknula kako je u posljednjih 18 mjeseci porasla svijest o klimatskim promjenama i mladi se okupljaju u raznim pokretima, ali ništa se zapravo nije promijenilo jer emisije štetnih plinova kojima zagađujemo okoliš i dalje rastu. Mladi aktivisti zahtijevaju od moćnika da još ove godine ukinu sva ulaganja u eksploataciju fosilnih goriva.

“Slušajte mlade”

Greta Thunberg ponovno je pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade ljude.

“Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša”, rekla je Šveđanka, što je nasmijalo publiku na panelu naziva “Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti”, prvog dana susreta u Davosu, prenosi Dnevnik.hr. “Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti”, dodala je Thunberg.

U švicarski Davos ove je godine stiglo i nekoliko drugih mladih aktivista. Među tim “klimatskim herojima” je Fionn Ferreira, izumitelj metodologije za uklanjanje mikroplastike iz vode.

Tu je i 17-godišnja Ayakha Melithafa, Južnoafrikanka koju su u borbu protiv klimatskih promjena nagnale suše, te kanadska domorotkinja Autum Peltier, koja zagovara očuvanje vodenih resursa od svoje osme godine.

“Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni”, kazala je Thunberg. “Moramo u raspravu uključiti znanost”, zaključila je.

Ovogodišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma u alpskom gradiću Davosu jubilarni je 50. po redu, a na njega je stigao i američki predsjednik Donald Trump.

Trump: “U mom mandatu Amerika je procvjetala”

Svoje obraćanje u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma Trump je započeo s hvalospjevima SAD-u.

‘Ponosan sam što SAD doživljava ekonomski procvat kakav svijet nikad prije nije vidio’, kazao je uvodno Trump, prenosi tportal.

Kazao je da Amerika napreduje i pobjeđuje kao nikada prije, a pritom je spomenuo i sporazume potpisane s Kinom te s Meksikom i Kanadom. ‘Ti su sporazumi primjer za 21. stoljeće’, dodao je. ‘Smanjili smo poreze, poboljšali trgovinske ugovore, otvorili milijune radnih mjesta, ojačali srednju klasu, tržište dionica je na rekordnim razinama’, pobrojao je. ‘Američki san se vratio i veći je i bolji nego prije’, kazao je.

No, nije propustio kritizirati američku Centralnu banku kojoj je zamjerio što su ‘kamate prebrzo dizali i presporo spuštali’.

‘Američki model života može biti primjer za cijeli svijet. Naklonjen radniku, građanima i obiteljima’, kazao je.

Osvrnuo se i na odnose s Kinom, s kojom su prošli tjedan potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma. ‘Naši odnosi vjerojatni nikada nisu bili bolji’, dodao je.

Imao je i opasku o kineskom predsjedniku Xi Jinpingom. ‘Naš odnos je izvanredan. On je za Kinu, ja za SAD, ali izuzev toga se volimo’, poručio je Trump.

Kratko je komentirao i odnose s Velikom Britanijom, kazavši da i Boris Johnson želi da SAD i Britanija postignu trgovinski sporazum. Pritom je Johnsona nazvao ‘divnim britanskim premijerom’.

Iako neizravno i bez spominjanja imena Trump je ‘bocnuo’ i Gretu Thunberg i druge klimatske aktiviste, prenosi Dnevni-list.hr.

‘Sada je vrijeme za optimizam i da odbacimo višegodišnje proroke propasti i njihova predviđanja apokalipse. Oni su predvidjeli i prenapučenost planeta i nestanak nafte. Nećemo nikada dopustiti da radikalni socijalisti unište našu ekonomiju’, kazao je Trump.

Američki predsjednik najavio je da će se SAD pridružiti inicijativi kojom se diljem svijeta želi posaditi trilijun stabala.

Podijeli objavu