Podijeli objavu

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pojavio se danas na zagrebačkom županijskom sudu gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada.

Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi okrivljenici izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Suđenje uz novinare prate aktivisti među kojima i Dario Juričan, kandidat u nedavnoj predsjedničkoj kampanji koji Bandića javno proziva zbog korupcije.

Bandića je pred zagrebačkim Županijskim sudom skupina aktivista dočekala zvižducima i povicima “Lopove, lopove!”.

Bandić i Pripuz na sudu: Časni sude, nismo krivi! Aktivisti: 'Nemoguće je da on nikad nije kriv' 1

Okupljeni aktivisti raznih udruga nosili su transparente s natpisima “Lopove u zatvore”, “Stavi pravu stvar na pravo mjesto – u Remetinec”, “20 godina Bandićevog terora – tražimo pravdu od suda”…
Gradonačelniku su donijeli i poklon za zatvor: četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine.

Pasanec: Nemoguće je da Bandić nikada nije kriv

Aktivistica iz udruge Siget Gordana Pasanec poručila je kako žele da sud donese konačnu i pravednu odluku.

“Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa”, rekla je, dodavši kako će građani danas pokazati da im je dosta mita i korupcije.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Bandić i suoptuženici i ranije odbacivali krivnju

U ranije potvrđenom dijelu optužnice Bandić i njegovi suoptuženici također su odbacili krivnju na početku suđenja u listopadu 2018.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Autor: HINA

Podijeli objavu