Podijeli objavu

Mediji su ovih dana pisali o nepodudarnosti u imovinskoj kartici ministra zdravstva Kujundžića s kupovinom nove kuće u zagrebačkom Maksimiru, a potom i o obiteljskoj kući u Markuševcu, u kojoj živi sa suprugom, za koju tvrdi da vrijedi samo 900.000 kuna iako je njezina tržišna vrijednost dvostruko veća

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na tankom je ledu zbog afere s imovinskom karticom koja je puna nelogičnosti i zbog koje će slučaj istraživati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, piše u četvrtak Jutarnji list.

Rupe iz imovinske kartice morat će detaljno pojasniti i na današnjem sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se tek vraća iz Davosa pa se zbog toga posljednjih dana nije stigao baviti pitanjem Kujundžićeve imovine, navodi dnevnik.

No, prema saznanjima Jutarnjeg lista, u četvrtak se neće odlučivati o sudbini ministra Kujundžića u Vladi, već će, govore neslužbeno pojedini izvori, pričekati odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Procijeni li Povjerenstvo da je ministar bio u sukobu interesa ili da je na bilo koji način prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa u ovoj nekretninskoj aferi (primjerice, da ima nesklad u prijavljenoj imovini), onda je velika vjerojatnost da više neće biti ministar.

Jutarnji podsjeća da je premijer Plenković jučer iz Davosa poručio da nije imao vremena vidjeti o čemu se točno radi, samo je čitao medijske napise. Kujundžić istovremeno tvrdi da je u vezi s njegovim kućama sve transparentno te da će se o svemu očitovati povjerenstvu.

Dnevnik navodi i da se kao najizgledniji novi ministar, ode li Kujundžić, spominje njegov pomoćnik, Vili Beroš, kao osoba bliska premijeru. Dodaju i da su neki izvori u HDZ-u jučer komentirali da ih slučaj Kujundžić podsjeća na aferu s bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem.

Milan Kujundžić na izlasku iz Vlade? Što o aferi s imovinskom karticom kažu njegovi kolege ministri 1

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak, uoči užeg kabineta Vlade, kako svi ministri imaju njegovu potporu te da nema nikakvih informacija o slučaju imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića no i da će on sve objasniti.

»Potpora je svakom mojem kolegi uvijek bila, mi smo u timu, ne ulazim u privatne odnose, radimo i surađujemo dobro, a on će sve pojasniti«, rekao je Marić.

Dodao je kako treba biti oprezniji prilikom ispunjavanja imovinskih kartica te kako o svojim iskustvima sa Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa »može pričati dva tri dana bez prestanka«.

»Tri dana sam bio u Bruxellesu, siguran sam da će kolega Kujundžić sve to objasniti, nemam nikakvih informacija, niti želim imati previše informacija o tome«, rekao je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije posebno željela komentirati Kujundžićev slučaj, već je podsjetila da je i sama imala problem s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa vezano za Nadzorni odbor Komunalnog održavanja u Pločama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nije želi u četvrtak, uoči užeg kabineta Vlade, komentirati slučaj s imovinskom karticom ministra zdravstva Milana Kujundžića no poručio je kako su svi dužni navoditi promjene u toj kartici.

»Ne mogu suditi nikome, pa ni kolegi Kujundžiću. Postoji najprije on, pa razgovor s premijerom, pa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa«, rekao je ministar Butković, napominjući kako je Kujundžić već dao nekakvo objašnjenje.

Upitan bi li on u imovinskoj kartici naveo od koga je posudio novac, uzvratio je da osobno nema takvih ambicija, ali da je dužan, kao i svatko od njih, sve što bi radio navesti u imovinsku karticu.

Rekao je i da je njegova imovinska kartica u redu, da je sve upisano te da nije ništa kupovao.

Na pitanje o izborima unutar HDZ-a i njegovoj podršci sadašnjem predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, uzvratio je: »Rezultat ovih unutarstranačkih izbora trebao bi biti takav da razlike među nama, ako i postoje, budu što manje i da ujedinjeno idemo na parlamentarne izbore. Ako to ne napravimo, onda smo svi skupa pali na ispitu«.

Radman: Nisam se bavio time

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže kako nema informacija o navodima vezanim za imovinu ministra Kujundžića.

»Nisam se uopće bavio time, sinoć sam kasno došao iz Bruxellesa, gospodina Kujundžića poznajem kao uglednom liječnika sa svjetskom reputacijom profesora«, ustvrdio je Radman.

Na pitanje treba li Kujundžić odstupiti s mjesta ministra, Radman kaže kako ne može o tome govoriti.

Na tvrdnju novinara da ministri u EU odstupaju i zbog manjih problema, ministar Radman je kazao kako »svega ima u Europskoj uniji«.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da problem oko imovinske kartice treba razjasniti sam Kujundžić, dodavši da se ona jako trudi oko svoje imovinske kartice te da svi trebaju biti detaljni i precizni.

Mediji su ovih dana pisali o nepodudarnosti u imovinskoj kartici ministra zdravstva Kujundžića s kupovinom nove kuće u zagrebačkom Maksimiru, a potom i o obiteljskoj kući u Markuševcu, u kojoj živi sa suprugom, za koju tvrdi da vrijedi samo 900.000 kuna iako je njezina tržišna vrijednost dvostruko veća.

Autor: HINA

Podijeli objavu