Podijeli objavu

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić održao je konferenciju za medije povodom napada na novinarku Slobodne Dalmacije, Andreu Topić. Ali, tema je bila i njegova imovinska kartica, o kojoj se raspravlja danima.

“Ovo doživljavam kao atmosferu linča, ali treba biti spreman na to kad si u politici. Pohvaljujem novinare što će istražiti mene i sporne detalje, ali pozivam i da se istraži one koji su nešto dobili u vrijeme komunizma i kroz privatizaciju jer treba nam istina o svakome. Tko je koliko zarađivao, koliko platio poreza, prireza…”, započeo je Kujundžć i nastavio:

“U sadržajnom smislu, ništa se u kartici nije promijenilo, ni visina kredita, ni vrijednosti nekretnina ni lokacije. Ništa se nije mijenjalo. Karticu sam sam ispunjavao. Istina, čovjek nekad nije dorastao i ako se dogodilo nenamjerna pogreška, to ću lako ispraviti.”

Pojasnio je i da se oko kamatnih stopa sve dogovorilo s Liječničkom komorom te da su svi to dobili na identičan način. Ujedno, zatražio je i pravnu zaštitu.

“Zbog napisa o mojoj suprugi, zatražit ću pravnu zaštitu jer su objavljene neistine. Sve je obveze ispoštovala prije likvidacije firme, ali ona će to kao privatna osoba pojasniti sama.”

“Ostavka mi ne pada na pamet”

U nastavku je pojasnio detalje oko imovinske kartice, koje su otprije poznate i više možete pročitati OVDJE.

“Ostavka mi ne pada napamet, cijeli život sam radio časno i pošteno. Ako se igdje pokaže da su jedna riječ i jedan broj krivo izgovoreni, ostavka nije problem. Imam se gdje vratiti. Propao bih kao čovjek u zemlju od srama. Odradit ću mandat do kraja. U sadržajnom smislu sigurno nisam pogriješio.”

Što se Mire Palca tiče Kujundžić je pojasnio da se radi o njegovom prijatelju, ali izgubio je živce…

“To je moj stari prijatelj i ima dvije ljekarne, to je sve što znam. Pogodovati mu, ne znam kako je moguće meni kao ministru, to je privatni posao. Znam da moj prijatelj Miro Palac ima dvije ljekarne. Tko što radi privatno, to je njegova stvar.”

Podosta dramatično opisao je svoj posao u bolnici Dubrava, gdje radi za nula kuna, kako tvrdi.

“Već sam jednom zbog zračenja prebolio karcinom i pitam se kad će mi se vratiti. Ili, kad bih mogao dobiti leukemiju.”

Objasnio je zašto smatra da se provodi atmosfera linča.

“Pitajte me što god hoćete, ali činite to i s drugima jer to će pomoći našoj djeci. Potičem vas da to činite!”

“Nema mi zašto biti neugodno, nisam učinio ništa loše”

Ministru nije neugodno zbog krivo ispunjene imovinske kartice.

“Iste kuće na istom mjestu, kvadrat više ili manje nije problem. Zato mi nije neugodno, nisam ništa krivo ispunio. Kuća uistinu ima sto kvadrata stambene površine i moj je grijeh što nisam dobro ispunio karticu.”

Dugovi ljekarnama tema su u kojoj se bolje snašao, a ustvrdio je i da ih nema te da njegov prijatelj samim time ne čeka nikakav novac.

“U Hrvatskoj zadnjih godina, rekao bih četiri, HZZO ispunjava obveze prema ljekarnama unutar 60 dana. Po tome sigurno ne čeka, svi unutar 60 dana naplate potraživanja”, istaknuo je Kujundžić i još jednom ponovio:

“Ovo doživljavam kao nešto pozitivno, ponavljam, bit ću ovdje koliko treba. Ali učinite to i s drugima.”

Kojim “drugima” nije htio reći već je kazao općenito da treba istražiti sve javne osobe, a potom i ostale. S premijerom Andrejom Plenković nije se čuo danas na ovu temu. No, ponovio je nešto drugo.

“Po onome što je taj čovjek napravio u Vladi, po rezultatima u državi i po rejtingu Hrvatske u Europi i svijetu, smatram da zaslužuje novi mandat.”

Pojasnio je još jednom što znači biti ministar zdravstva i hoće li izdržati mandat do kraja.

“Biti ministar zdravstva u bilo kojoj zemlji svijeta je teško, a ovdje je i puno teže zbog postojećih teškoća. Otkad sam ministar, nismo povećali dug ni za kunu, obnovili smo brojne bolnice, poslali brojne ljude na specijalizaciju, osigurali sve nove lijekove u Hrvatskoj prije no u bogatim zemljama, podigli fond za skup lijekove na dvije milijarde kuna… Učinili smo značajne korake za izgradnju nove dječje bolnice, pokrenuta je inicijativa za izgradnju novih sveučilišnih bolnica u Splitu i u Zagrebu, prvi u Europi krećemo s ranim “screeningom” karcinoma pluća… S onim što sam učinio, ponosan sam i zadovoljan. U osobnom smislu, spreman sam uvijek otići, nisam karijerni političar.”

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo optužio je Kujundžića da ima prste u njegovoj smjeni.

“Glede izbora ravnatelja, biraju ga Upravna vijeća, a njih bira vlasnik – Grad Zagreb. O tome nemam saznanja ni zašto je smijenjen, ni tko će biti novi ravnatelj. Inspekcija koja je bila u bolnici, dostavila je što je našla, a našlo se da Statut nije usklađen s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. U formalnom smislu, Upravno vijeće je legitimno moglo donositi odluke. U razloge i formu ne bih ulazio.”

Inače, novinarka Topić tiče, napadnuta je kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva, Milana Kujundžića. U tim joj je trenucima prišao muškarac i kazao da je bliski rođak ministra Kujundžića.

Uz njega su bila još trojica i okružila joj automobil. Sve je snimila i objavila. Policija je brzo reagirala i uhitila četvoricu napadača, donose Vijesti.hr.

“Nastavno na napise u medijima o incidentu koji se dogodio pored moje  kuće u rodnom selu Ivanbegovina kod Imotskog, molim da se javnost izvijesti kako su radnici koji su radili kod susjeda napravili incident s novinarkom Slobodne Dalmacije. Ako je sve što se navodi točno, najstrože osuđujem takve postupke i ovim putem pohvaljujem  policiju u Imotskom koja je primjereno reagirala. Naglašavam  kako ipak  treba pričekati  službeno izvješće policije. Ne opravdavajući radnike, napominjem da mi je u kuću u Ivanbegovini dosad provaljivano tri puta, što je policija istraživala, a u ovom slučaju je možda kod radnika pobudilo sumnju da se opet događa provala. Navode novinarke da su mene spomenuti radnici kontaktirali telefonski niječem, što se uostalom lako može i provjeriti po zabilježenim telefonskim pozivima. U vrijeme incidenta bio sam na sjednici Vlade i nisam ni s kim razgovarao”, rekao je ministar Kujundžić.

Podijeli objavu