Podijeli objavu

Sa sastanka u Vladi s Milanom Kujundžićem – jasna poruka premijera Andreja Plenkovića. Ministru zdravstva daje priliku da sam odstupi s funkcije, ali Kujundžić i dalje ostaje pri svom stavu.

“Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno. I sada će se pokazati. Ako se igdje pokaže da i jedna riječ, i jedan broj da je krivo izgovoren, ostavka je najmanji problem.”

Iz Banskih dvora potvrđuju da je Plenković razgovarao s Kujundžićem i kažu da u odlukama koje slijede treba pokazati političku odgovornost i voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a. Čini se da je premijer još neko kraće vrijeme spreman čekati Kujundžićev potez.

Krešimir Macan, bivši Plenkovićev savjetnik, s iskustvom smjena u Vladi, smatra da je Kujundžić potrošio kredite: “U ovom trenutku ovo je prevelik teret za Vladu i za HDZ. Ako se bude razvlačilo onda imaju štetu i predsjednik Vlade i stranka.”

Lavinu afera pokrenula je kupnja kuće u Maksimiru krajem prošle godine koju je ministar kupio kreditom i pozajmicom od prijatelja iz farmaceutske industrije. Potom je otkriveno da su Kujundžići drugu zagrebačku kuću kupili od tvrtke kojoj je vlasnica bila ministrova supruga neposredno prije likvidacije tvrtke po manjoj cijeni od procijenjene.

Zbog toga je Ivan Pernar DORH-u podnio prijavu protiv Tatjane Kujundžić: “DORH ima sada vrlo jednostavan posao. Treba samo ići napravit uvid u kupoprodajni ugovor u između tvrtke Zidni vrt kojeg je po navodima medija potpisala Tatjana Kujundžić i pogledati koliko je procijenjena ta nekretnina bila.”

Osim kuća u Zagrebu, u imovinskoj kartici ministra stoji i apartman u Novalji, iako su u zemljišnim knjigama zavedena dva. Prijavljena površina u kartici sa stvarnim stanjem se nije slagala ni kada je u pitanju kuća s bazenom u Ivanbegovini u kojoj ministar nije prijavio okućnicu. I kao da sve to nije bilo dovoljno, ulje na vatru dodali su Kujundžićevi susjedi napadom na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić.

Sve ukupno, loše za percepciju Vlade kojoj i ovako pada rejting. Macan upozorava: “Ovdje općenito pričamo o dojmu, a ne o činjenicama. I to političari moraju shvatit da je u nekim situacijama važniji dojam što građani misle od toga je li ima kaznene ili prekršajne odgovornosti.”

Šteta u godini unutarstranačkih i parlamentarnih izbora za Plenkovića i HDZ mogla bi biti nenadoknadiva, ističu Vijesti.hr. Zato bi rasplet ove afere mogli dočekati već sutra jer je klima u Vladi i oko Vlade takva da bi se moglo dogoditi da Plenković Kujundžiću ako on sam ne odstupi pokaže palac dolje.

Podijeli objavu