Podijeli objavu

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je nakon sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom u ponedjeljak u Berlinu podršku njemačke vlade otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, najavivši da će se za to zauzeti na sastanku Europskog vijeća u ožujku.

“Njemačkoj je cilj postići sporazum o otvaranju pregovora na sastanku na vrhu Europskog vijeća u ožujku”, rekla je Angela Merkel nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu.

Objasnila je kako pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji nije samo u interesu ovih zemalja nego i čitave EU.

“Tko je upoznat s geopolitičkim odnosima taj zna da je dobro da jednog dana i zemlje Zapadnog Balkana postanu članicama Europske unije”, naglasila je Merkel.

Njemačka kancelarka naglasila je da se već i kod posljednjeg samita EU-a Berlin zauzimao za deblokadu pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Mi ćemo i dalje intenzivno raditi na tom pitanju kako bismo u ožujku postigli željene rezultate”, rekla je Markel.

Ona je istodobno pohvalila napredak obiju zemalja, posebice na području reforme pravosuđa, gdje je već “mnogo toga postignuto”.

Otvaranje početka pregovora o punopravnom članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu je odgođeno zbog blokade Francuske koja traži “strukturne reforme” kada je u pitanju proces proširenja Europske unije, ističe Hina.

Otvaranje pregovora trebalo bi biti i tema sastanka na vrhu EU – Zapadni Balkan koji bi se trebao održati početkom svibnja u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

I Merkel i Rama su upozorili na donatorsku konferenciju u veljači, na kojoj bi Albaniji trebala biti osigurana sredstva za uklanjanje štete nastale u potresu u studenome prošle godine, prenose Vijesti.hr.

“Albanija sama nije u stanju podnijeti financijski teret koji zahtijeva obnova nakon potresa”, rekao je Rama.

Podijeli objavu