Podijeli objavu

Velika Britanija će započeti s izdavanjem viza po žurnom postupku za vodeće znanstvenike i istraživače sljedećeg mjeseca kad napusti Europsku uniju, rekao je premijer Boris Johnson u ponedjeljak.

Velika Britanija napušta Europsku uniju u petak, 31. siječnja.

– Dok napuštamo EU želim poslati poruku da je Velika Britanija otvorena za najtalentiranije umove svijeta te je spremna podržati ih kako bi se njihove ideje pretvorile u stvarnost – stoji u priopćenju Borisa Johnsona.

Od 20. veljače postupak dobivanja viza za znanstvenike i istraživače bit će ubrzan, ako dobiju preporuku britanskih institucija.

Ne postoji ograničenje na broj viza koje mogu biti izdane za “globalne talente”.

Promjene objavljene u ponedjeljak najavljene su tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2019., a zamijenit će sličan sustav koji je do sad vrijedio za zemlje izvan EU-a, ali je bio ograničen na 2 tisuće viza godišnje.

Johnsonova je vlada već predstavila šire reforme imigracijskog sustava, koje će vjerojatno uputiti u parlamentarnu proceduru kroz narednih nekoliko mjeseci, javlja Hina.

Bodovnim sustavom pokušat će se smanjiti broj niskokvalificiranih radnika, dok će se omogućiti industriji da zaposli potrebne kvalificirane radnike, navodi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu