Podijeli objavu

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga uz pomoć podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice jutros u 08:10 sati pronašli su tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu te olupinu helikoptera.

Tijelo i olupina helikoptera pronađeni su u šibenskom kanalu, ispred Zablaća.

“Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće”, navodi se u priopćenju MORH-a.

U toj je nesreći poginuo i 43-godišnji pilot Marin Klarin.

Tijelo pronađenog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturine koji je smrtno stradao u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, izvučeno je u utorak oko 11:30 sati iz mora na obalu kod mjesta Zablaće u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestili su iz MORH-a.

U tijeku je očevid koji provode zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, civilna i Vojna policija.

Mogućnost izvlačenja olupine jedino ima brod Faust Vrančić, koji je trenutno na mjestu pada helikoptera.

Najbolji pilot u naraštaju

Natporučnik Tomislav Baturina rođen 1987. godine u Sinju, bio je na dužnosti pilota helikoptera u 2. letačkom vodu 393. Eskadrile helikoptera 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tomislav Baturina bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2011. godine.

“Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot, što je i potvrdio uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje svih zadaće više je puta bio pohvaljivan te ga je nagradio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, kažu u MORH-u.

Pronađeno tijelo nestalog pilota, izvučeno je iz mora 1

Podsjetimo, Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć, prenosi Nacional.hr.

“Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga”, javljaju iz MORH-a. Ministar Krstičević i general zbora Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Križanec posjetili su obitelji stradalih pilota, priopćili su iz MORH-a.

Pukovnik Boris Panić je potvrdio da se zna na kojoj je lokaciji srušeni helikopter, ali da ronioci nisu došli do olupine helikoptera. Ističe da je jučerašnji let bio rutinski i odvijao se kao priprema jedne vježbe s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

“Riječ je o rutinskom letu od Zadra do Lore u Splitu. Helikopter koji je pao je jedan od novijih helikoptera, relativno je nov, s proizvodnjom iz 2011., što se praktički smatra novima” pojasnio je pukovnik Boris Panić.

 

Podijeli objavu