Podijeli objavu

Australski znanstvenici objavili su u srijedu da su uspješno u laboratoriju uzgojili verziju novog koronavirusa, što je prvi uzgojeni virus izvan Kine, te su kazali kako će podijeliti WHO-u i znanstvenicima uzorke koronavirusa, čime će pridonijeti bržem razvijanju cjepiva.

Istraživački tim Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu rekao je da će podijeliti uzorak, koji su izolirali od zaraženog pacijenta, s WHO-om i laboratorijima širom svijeta.

‘Ovo je korak naprijed, to je djelić puzzle koji smo sastavili’, rekao je zamjenik ravnatelja Instituta Mike Catton novinarima, napomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa.

Virus, koji uzrokuje simptome nalik gripi, pojavio se u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei krajem 2019.

Od tada se većina pokrajine Hubei, koja ima stanovnika otprilike kao Italija, nalazi u karanteni.

Ipak, virus se proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, Francusku i Njemačku.

Laboratorij u Kini već je uspješno uzgojio virus, ali su objavili samo sekvencu njegova genoma, prenosi ABC.

Raina Maclntyre, koja vodi istraživački program o biosigurnosti na Institutu Kirby, rekla je da će stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih cjepiva jer će lijekovi moći biti testirani na životinjama.

‘Više ljudi može kultivirati virus, mogu koristiti saznanja da razviju lijekove, cjepiva te bolje karakteriziraju prirodu virusa i načine prenošenja’, rekla je Maclntyre za Reuters.

Podijeli objavu