Podijeli objavu

Kontroverzni bankar Ibrahim Dedić ubijen je u sačekuši još 1999. godine, a više od dva desetljeća od ovog mafijaškog ubojstva policija je uhitila dvojicu muškaraca koje sumnjiči da su bili izvršitelji Dedićeve likvidacije, javlja Jutarnji.

Vlasnik propale Promdei banke ubijen je na svojemu kućnome pragu u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, nakon što je već preživio nekoliko pokušaja atentata. Nepoznate osobe na njega su otvorile vatru iz nekoliko smjerova, a zatim pobjegli u crnome BMW-u.

Dedić je prije svoje smrti u nekoliko navrata istupao u medije, tražeći pomoć države i javno govoreći da zna da će biti ubijen. Usprkos njegovim pozivima u pomoć, ubojice, najvjerojatnije profesionalci, u svojemu su naumu i uspjeli 3. srpnja 1999. godine.

Slučaj da se nakon više od 20 godina policija približi rješavanju naručene likvidacije, neviđen je u hrvatskoj kriminalističkoj praksi te se otvaraju pitanja na koji način je sada, nakon toliko vremena, policija uspjela prikupiti dokaze o takvome zločinu.

Premda je kriminalistička istraga u ovome slučaju doista obavijena velom tajne, tijekom godina pojavljivale su se informacije kako kriminalisti tu i tamo obavljaju obavijesne razgovore s osobama iz krim-miljea u vezi s Dedićevim ubojstvom. Također, pojavila se i informacija kako je policija na mjestu Dedićeva ubojstva pronašla DNK ubojice kojega je navodno ranio jedan od odbijenih metaka.

Treba reći da je u vrijeme kada je Dedićevo ubojstvo počinjeno metoda DNK identifikacije bila tek u povojima te se koristila samo kod vrlo važnih slučajeva. Usto, policija tada nije imala gotovo nikakvu banku podataka tzv. nespornih uzoraka, odnosno ukoliko bi i imali DNK trag, nisu ga mogli ni s čim usporediti.

Razriješen misterij likvidacije kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, uhićena dvojica 1

U međuvremenu, naravno, tehonologija se razvijala te je i hrvatska policija imala sve veću i veću arhivu DNK uzoraka, a vremenom je putem međunarodne suradnje dobila pristup i u međunarodne datoteke DNK uzoraka.

Je li se u jednom trenutku jedan od tragova u nekoj datoteci poklopio s onim pronađenim na mjestu ubojstva može se samo nagađati, no izvjesno je da je policija pronašla nakon dva desetljeća neki važan dokaz, kada su se odlučili na uhićenje.

Što se tiče identiteta uhićenika, koliko je uspio doznati Jutarnji, radi se o prilično ‘low-profile’ ljudima, koji se do sada nisu nikada spominjali u crnim kronikama. Također, navodno se radi o ljudima koji su prošli vojnu obuku.

Jutarnji neslužbeno doznaje i da policija za sada nije pronašla oružje kojim je ubojstvo počinjeno, tako da sasvim sigurno do osumnjičenika nisu došli putem oružja. Dvojica osumnjičenika najvjerojatnije su prenoćila u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj, gdje bi danas trebalo biti nastavljeno kriminalističko istraživanje.

 

Podijeli objavu