Podijeli objavu

Europski parlament potvrdio je u srijedu navečer na plenarnoj sjednici u Bruxellesu sporazum o izlasku Velike Britanije, prve zemlje u povijesti koja napušta Europsku uniju, koja se do sada uvijek širila.

Za sporazum je glasovao 621 zastupnik, protiv je bilo njih 49, a 13 suzdržanih. Sada je preostalo još da Vijeće EU-a u pisanoj proceduri potvrdi sporazum, koji će stupiti na snagu u petak, 31. siječnja, u ponoć, prema srednjoeuropskom vremenu, što je 23 sata prema britanskom vremenu.

Na inicijativu njemačke zastupnice Zelenih Terry Reintke, nakon glasovanja svi su zastupnici ustali i počeli pjevati škotsku pjesmu “Auld Lang Syne”, kojom se tradicionalno ispraća stara godina i dočekuje nova. Ta se pjesma pjeva i na sprovodima i u drugim oproštajnim prigodama, ali i na proslavama diplome ili mature. Dok je pjevala tu pjesmu, većina se zastupnika držala za ruke, mnogi sa suzama u očima. “Nedostajat ćete nam”, ponavljala je većina govornika koji su sudjelovali u raspravi, koja je na trenutke bila vrlo emotivna.

U raspravi su uz zastupnike Europskog parlamenta sudjelovali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni pregovarač za Brexit Michel Barnier, a u ime Vijeća EU-a državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac. Ursula von der Leyen rekla je, govoreći o budućim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom, da će inzistirati na jamstvima za poštenu tržišnu utakmicu i kako neće dopustiti da europske tvrtke budu izložene nepoštenoj konkurenciji. “Mi želimo zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini s nultom carinskom stopom i bez kvota. Ali preduvjet za to je da tvrtke iz EU-a i Velike Britanije imaju iste uvjete. Mi sigurno nećemo dopustiti nepoštenu konkurenciju za naše tvrtke”, rekla je predsjednica Komisije.

“Želim da ostanemo dobri prijatelji i dobri partneri. Uvijek ćemo vas voljeti i nikada nećete biti daleko od nas. Živjela Europa”, rekla je Ursula von der Leyen.

Jedan od arhitekata Brexita Nigel Farage u svom je govoru oponirao predsjednici Komisije glede jednakih uvjeta za britanske i europske tvrtke. “To je to. Kraj puta. Završava jedan eksperiment. Premijer Boris Johnson rekao je da neće biti ravnopravnih uvjeta za sve i na tome mu čestitam. Sad kada odemo, nikada se više nećemo vratiti”, rekao je Farage.

Drugi britanski zastupnici u odgovoru na Farageov istup izrazili su žaljenje zbog izlaska i, između ostaloga, isticali da britanska politička elita živi u nekom svom svijetu, u kojem misli da je Velika Britanija i dalje veliko carstvo, a ne obična država. Zastupnici iz Sjeverne Irske, republikanskog usmjerenja, govorili su o potrebi ujedinjenja Irske, a škotski zastupnici o neovisnosti Škotske, ističe Hina.

Jedna od britanskih zastupnica završila je svoj govor u suzama, na što je većina nazočnih ustala i dala joj potporu pljeskom.
Neki su zastupnici upozorili da se EU mora promijeniti kako se ne bi dogodilo da ga još neka zemlja napusti i da Brexit treba biti poziv na buđenje, prenosi Glas-Slavonije.hr.

Podijeli objavu