Podijeli objavu

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije znači “promjenu” i “svitanje nove ere”, ocijenio je premijer Boris Johnson koji želi ujediniti zemlju nakon tri i pol godine podjela zbog Brexita, prenosi Hina.

“Ovo nije kraj, nego početak”, reći će konzervativni čelnik u svom obraćanju naciji u petak u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu, sat vremena prije povijesnog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.

“Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zastor prije novog čina”, nastavit će, a može se vidjeti iz dijelova govora koje je objavio njegov ured.

“Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene”, smatra Johnson.

Proslava Brexita

Boris Johnson želi ostaviti iza sebe podjele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojemu ih se 52 posto izjasnilo za Brexit.

“Naš posao u vladi – moj posao – je ujediniti zemlju i povesti je naprijed”.

Premijer Johnson će u Sunderlandu proslaviti Brexit na ministarskoj sjednici kojom će predsjedati.

U tom gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi.

Budućnost te tvornice bila bi neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom.

Najbolji odnosi s Velikom Britanijom

Lideri Europske unije poručili su na konferenciji za novinare u Bruxellesu da Unija želi najbolje moguće odnose s Velikom Britanijom poslije njenog izlaska, ali su podsjetili da oni ne mogu biti isti kao i dok je ona bila članica, navodi Tanjug.

Što se više Velika Britanija bude odvajala od standarda EU poslije Brexita, imat će manji pristup jedinstvenom europskom tržištu, rekao je jučer predsjednik Europskog savjeta Charles Michel.

“Nikad nije sretan trenutak kad netko odlazi, ali mi otvaramo novo poglavlje”, rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Oni su također rekli da će se EU sada fokusirati na borbu protiv klimatskih promjena i unapređenje digitalizacije, donosi Dnevni-list.ba.

“Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ali oni nikad neće zamijeniti pogodnosti koje donosi članstvo”, rekla je von der Leyenova.

Podijeli objavu