Podijeli objavu

Turska bi mogla pokrenuti ofenzivu u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlibu ako se situacija u toj pokrajini brzo ne smiri, upozorio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u trenutku kada napadi snaga sirijske vlade uz potporu Rusije prijete novim izbjegličkim valom.

Snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koje podržava rusko ratno zrakoplovstvo, u Idlibu brzo napreduju od prošlog tjedna. Zauzele su desetke gradova, uključujući važan grad Marat al-Numan, jedno od posljednjih velikih pobunjeničkih uporišta u Siriji.

Nova akcija povećala je napetosti između Ankare i Moskve, koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu.

Turska se boji novog vala izbjeglica iz Idliba i u regiji ima 12 promatračkih točki, dio sporazuma o deeskalaciji koji Rusija po tvrdnjama Turske sada krši.

Govoreći u Ankari, Erdogan je ponovio da Turska ne može prihvatiti novi val izbjeglica.

Dodao je da Ankara neće dopustiti nove prijetnje u blizini svoje granice pa makar to značilo novu vojnu akciju, poput prethodne tri na sjeveru Sirije.

“Učinit ćemo što je potrebno kada netko prijeti našem teritoriju. Nećemo imati izbora nego ponovno pribjeći istom putu ako se situacija u Idlibu brzo ne vrati u normalu”, upozorio je.

Također je ostavio otvorenom mogućnost nove akcije na sjeveroistoku Sirije, gdje je u listopadu pokrenuo akciju protiv sirijskih Kurda (YPG) koje smatra teroristima.

“Nećemo oklijevati učiniti što je potrebno, uključujući korištenje vojne sile”, rekao je, dodajući da Turska želi stabilnost i sigurnost u Siriji.

Kremlj je u petak objavio da Rusija u potpunosti ispunjava svoje obveze u Idlibu, ali i da je duboko zabrinuta zbog, kako tvrdi, agresivnih napada militanata na sirijske vladine snage i rusku zračnu bazu Hmeimim, ističe Hina.

Turska trenutačno vodi brigu o 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica.

Erdogan traži od Asada da se povuče s vlasti, premda se zajedno s Iranom i Rusijom zauzima za političko rješenje sukoba, donosi N1.

“Nećemo dopustiti sirijskom režimu da izvrgava našu zemlju kontinuiranoj prijetnji migranata mučeći, napadajući i prolijevajući krv… svojeg naroda”, rekao je.

Podijeli objavu