Podijeli objavu

Teška situacija na tuzlanskoj Autobuskoj i Željezničkoj stanici, gdje su migranti odavno formirali šatorsko naselje i gdje ih je dnevno u prosjeku oko dvije stotine. Fotografije koje smo napravili u jutarnjim satima na ovoj mjestu, ne daju nadu za bolje sutra ovim ljudima.

Migranti se tuširaju na otvorenom 1

“Nema kupatila na stanici, imamo samo privatnu kuću u naselju Solana, gdje se dnevno može istuširati deset ljudi. Jedina česma koja ima je na Željezničkoj stanici i zbog niskih temperatura bude zaleđena do devet ujutro. Tužno je gledati sve to. U motelu koji je iznajmila humanitarna organizacija, kao i u Sigurnoj kući nema kapaciteta, a dnevno dođe oko tridesetak novih izbjeglica. Ima još par mjesta, ali to se čuva za iznemogle i povrijeđene”, objašnjava nam novinar i volonter Senad Pirić, koji protekle dvije godine pomaže ljudima koji su u pokretu.

Migranti se tuširaju na otvorenom 2

Osim volontera o ovim ljudima brinu i humanitarne organizacije i stanovnici TK koji im uz Merhamet obezbijede hranu i odjeću i obuću. O higijenskim uslovima u kojima borave ovi ljudi suvišno je govoriti.

Podijeli objavu