Podijeli objavu

Sarajevske tužiteljice Maja Pašić i Šejla Herceglija jučer su u Županijskom sudu zatražile da se za 10 uhićenih u akciji Lim odredi mjera pritvora, a za još četvoricu mjere zabrane.

Čuvanje droge

S druge strane, branitelji osumnjičenih za dilanje droge u Županiji Sarajevo i HNŽ-u istakli su da nije dokazano da su osumnjičeni bili članovi organizirane grupe, te da nema osnova za određivanje pritvora i mjera zabrane.

Tako su tužiteljice predložile da Sud odredi pritvor za Mirzu Baličevca, Elmira Rožajca, Mirnesa Bublina Ćelu, Emira Humića, Edina Vrtića, Asima Avdića, zvanog Tači, Admira Vrtića Brku, Envera Musića, zvanog Cinda, Harisa Musića i Dževada Hubijara Džeku, dok su mjere zabrane sastajanja s određenim osobama i javljanja u nadležnu PU određene Izudinu Borovini, zvanom Boro, Admiru Mujezinoviću, Asmiru Baždaru i Nedimu Dževlanu.

Tužiteljice su pojasnile da su posebnim istražnim radnjama više mjeseci bile obuhvaćene pojedine osumnjičene osobe, te da bi njihovim puštanjem na slobodu mogla biti otežana istraga, jer bi mogli da utiču na osobe koje su čuvale ili prodavale drogu, ili da između sebe usklađuju iskaze, te da utiču na one čija je uloga u grupi bila manja. Odvjetnik Omar Mehmedbašić, branilac Mirze Baličevca, rekao je da nema dokaza da se radilo o organiziranoj grupi, nego o pojedinačnim incidentima.

U prijedlogu za pritvor navodi se da su Baličevac, Rožajac, Bublin, Humić, Benjamin Šehović, Edin i Admir Vrtić, Avdić, Enver i Haris Musić, Haris Srna i Hubijar od kolovoza 2019. do uhićenja na području Županije Sarajevo i HNŽ-a postali pripadnici organizirane grupe te prodavali kokain, spid (amfetamin), marihuanu i ekstazi, piše Oslobođenje. 

Prepakiranje

Baličevac je, tvrdi Tužiteljstvo, nabavljao drogu te angažirao Humića, Bublina i Rožajca da za njega tu drogu transportiraju i predaju Edinu i Admiru Vrtiću, te Avdiću u Konjic. Oni su tu drogu prepakirali u manja pakiranja i prodavali kupcima.

Baličevac je zajedno s Humićem prodavao drogu Hubijaru i Enveru Musiću, koji su drogu prepakirali. Hubijar je za dalju prodaju droge angažirao Harisa Srnu, Admira Sofovića, Nadira Hurića, Nedima Dževlana i druge, dok je Enver Musić za dalju prodaju droge angažirao svojeg sina Harisa i suprugu Sanelu, koji su pronalazili kupce. Admir Vrtić je prilikom preuzimanja novih količina narkotika novac od prodaje predavao Rožajcu i Bublinu, koji su preuzeti novac po povratku iz Konjica predavali Mirzi Baličevcu u Sarajevu.

Podijeli objavu