Podijeli objavu

Prvi smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio.

Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od koronavirusa zabilježenom u više od 130 slučajeva oboljenja u oko 20 zemalja svijeta, osim Kine.

Uključujući i ovaj smrtni ishod, u Filipinima su detektirana ukupno dva slučaja zaraze koronavirusom. O prvim slučajevima oboljenja u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska, dok je u SAD-u u subotu registirano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei.

U Kini je u subotu zabilježeno 45 novih smrtnih slučajeva, a svi su se dogodili u provinciji Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, pa je tako broj preminulih od koronavirusa u Kini porastao na 304, dok broj zaraženih premašuje 14 tisuća.

U cijeloj Kini u subotu je potvrđeno 2.590 novih slučajeva oboljenja, čime je ukupan broj zaraženih skočio na 14.380, objavila je nacionalna televizija pozivajući se na podatke Kineske nacionalne zdravstvene komisije.

Samo u provinciji Hubei zabilježen je 1.921 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime broj oboljelih u toj pokrajini premašuje devet tisuća.

U Wuhanu, glavnom gradu pokrajine, u kojem se virus u prosincu prošle godine i pojavio, 1. veljače zabilježena su 894 nova slučaja zaraze, kao i 32 nova smrtna slučaja, a broj preminulih u tom gradu porastao je na ukupno 224.

U obližnjem Huanggangu broj oboljelih je s 1. veljačom skočio za 276, a došlo je i do jednog smrtnog ishoda.

Cijela pokrajina Hubei postala je ogromna karantena, prometnice su zatvorene, a praznici povodom Kineske nove godine produljeni su do 13. veljače, piše Reuters.

O prvim slučajevima oboljenja u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska, dok je u SAD-u u subotu registirano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei, javlja Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu