Podijeli objavu

Anamaria Matušek, studentica koja je kineski grad Wuhan – epicentar zaraze koronavirusom –  napustila prije nepuna dva tjedna, doputovala je zrakoplovom u Zagreb iz Kambodže, piše HRT. Dočekao ju je Krizni stožer u kojem je ministar zdravstva Vili Beroš, epidemiolog Bernard Kaić i pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

– Upravo sam došla iz Kambodže. Inače sam studentica u Wuhanu, što je poznato po trenutnom virusu. Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku. Nisu nam dozvolili let izvan Kambodže. Nakon tri dana putovanja, evo me. Moram se odmah javiti u Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Bit će prvi pregled, a onda još dva dana karantena doma i onda će valjda biti sve OK – rekla je Matušek za HRT.

– Mi smo inače planirali određenu vježbu postupanja u slučajevima kada nam ili bolesni ljudi ili oni koji su bili u regiji koja nam je target zona dolaze u Hrvatsku. Naime, putem propisanog protokola dobili smo dojavu da nam u Hrvatsku dolazi naša državljanka koja je 20. siječnja krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. U onom periodu inkubacije od 14 dana se nalazi pa postupamo prema njoj. Ona je zdrava, nije bolesna, ali dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, stoga moramo biti oprezni – rekao je ministar Beroš.

Matušek će dva dana biti pod nadzorom.

– Bit će u krugu obitelji te će se nadzirati njezino zdravstveno stanje. Ako po isteku 14 dana bude zdrava, dobit će rješenje o tome da zdravstveni nadzor nije potreban. Mjesta panici nema, bolesti nema, postupamo na propisani način. Moj zadatak je naglasiti taj oprez – dodao je Beroš.

Ministar je rekao da je zadovoljan kako funkcionira sustav u zagrebačkoj zračnoj luci, prenosi Jutarnji.hr.

– Htio sam provjeriti sustav, i mogu reći da sve službe adekvatno funkcioniraju, zbog toga sam ponosan. Sistem funkcionira, nadziremo sve što je potrebno – izjavio je Beroš.

 

 

Podijeli objavu