Podijeli objavu

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je nazvao nepotrebnim uvođenje mjera koje ometaju međunarodni promet i trgovinu u pokušaju suzbijanja koronavirusa, koji je usmrtio 361 osobu u Kini. Ta je zemlja optužila neke države da postupaju protivno odlukama WHO-a.

– Pozivamo sve države da donose odluke koje su konzistentne i temelje se na dokazima, poručio je u ponedjeljak Tedros Adhanom Ghebreyesus izvršnom odboru WHO-a.

Ponovio je svoju prijašnju poruku da te mjere “nepotrebno ometaju međunarodni promet i trgovinu”.

– Globalna povezanost naša je slabost u ovoj epidemiji, no ona je i naša najveća prednost, dodao je Etiopljanin.

Talijansko ministarstvo objavilo je da će ministri zdravstva članica skupine G7 u ponedjeljak razgovarati o koronavirusu putem telekonferencije.

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, mnoge su zaustavile letove, a Rusija je objavila da prekida i željeznički promet prema Kini.

Washington je zabranio ulazak na američki teritorij svima koji dolaze iz Kine, a nisu američki državljani.

Kina osudila države koje su zabranile ulazak ljudima iz pokrajine Hubei

Kina je u ponedjeljak osudila neke države zato što su zabranile ulazak ljudima iz pokrajine Hubei, središta izbijanja zaraze, te zato što su, suprotno preporukama WHO-a, otkazale letove.

Kineski delegat poručio je na početku šestodnevnog sastanka te organizacije u Ženevi da se međunarodna zajednica prema epidemiji treba ponašati objektivno i pravedno i ne smije namjerno stvarati paniku u javnosti.

– Kineska vlada nastavit će s odgovornim pristupom zdravlju stanovnika, rigorozno će implementirati kontrolne mjere i snažno raditi na zaustavljanju daljnjeg širenja virusa, naglasio je te zaključio kako će Peking nastaviti “dijeliti informacije s WHO-om, Hong Kongom, Makaom i Tajvanom”.

Kineske burze u ponedjeljak su otvorene prvi put nakon 23. siječnja i produljene stanke zbog kineske lunarne Nove godine. Zabilježile su najveći dnevni pad u 4 godine, izgubivši gotovo 400 milijardi dolara.

Najavljeno zatvaranje još četiriju graničnih prijelaza

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u ponedjeljak je najavila zatvaranje još četiriju graničnih prijelaza između te autonomne pokrajine i središnje Kine, prenosi dpa. Time će biti zatvoreno 10 od ukupno 14 graničnih prijelaza, piše Hina.

Istaknula je da štrajk više od tisuću medicinskih radnika u ponedjeljak nije utjecao na odluku njezine vlade o postroživanju kontrole na granicama, donosi Hrt.hr.

Podijeli objavu