Podijeli objavu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak kako je Iran odmah znao da je srušio ukrajinski putnički zrakoplov prošloga mjeseca, nakon što je procurila snimka razgovora iranskog pilota s kontrolnim tornjem.

Na snimci, emitiranoj na ukrajinskoj televiziji kasno u nedjelju, čuje se pilot zrakoplova koji je letio u vrijeme rušenja ukrajinskog putničkog zrakoplova kako govori: “Je li ovo aktivno područje? Vidim svjetla nalik projektilima”.

“Ništa nam nije javljeno. Kako izgleda svjetlost?”, upitao je kontrolor leta, a pilot odgovorio “to je svijetlo projektila”.

Nakon toga se čuje kako kontrolni toranj bezuspješno pokušava podići ukrajinski zrakoplov, a poslije eksplozije pilot govori kako vidi eksploziju.

Teheran je optužio Kijev da je pustio u javnost povjerljive dokazne materijale i poručio da više neće s Ukrajinom dijeliti materijale iz istrage.

Svih 176 putnika poginulo je 8. siječnja u rušenju zrakoplova na letu iz Teherana prema Kijevu, ističe Hina.

Iran je isprva negirao umiješanost, ali je nakon tri dana priznao da je slučajno srušio zrakoplov, zamijenivši ga za vojni cilj.

Zelenskij je u televizijskom intervjuu rekao kako snimka “dokazuje da je iranska strana znala od početka da je projektil pogodio naš zrakoplov”.

“Rekao je ‘čini mi se da projektil putuje’, rekao je to na perzijskom i engleskom. Sve je jasno.”, kaže Zelenskij.

Voditelj istrage o padu zrakoplova iz iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva kritizirao je Ukrajinu zbog objave spornog materijala, navodi N1.

“Tim za tehničku istragu rušenja ukrajinskog zrakoplova objavio je, što je čudan potez, tajni audio zapis komunikacije pilota zrakoplova koji je letio istovremeno kada i ukrajinski zrakoplov”, kazao je Hasan Rezaifar, prenosi novinska agencija Mehr. “Zbog ukrajinskog poteza više nećemo dijeliti dokaze s njima”, istaknuo je.

Podijeli objavu