Podijeli objavu

Irski regulator objavio je u utorak da je pokrenuo istragu o Googleovoj obradi podataka o lokaciji korisnika usluga popularne tražilice.

„Cilj je istrage utvrditi ima li Google valjanu pravnu osnovu za obradu podataka o lokaciji korisnika i ispunjava li kao kontrolor podataka obaveze o transparentnosti”, stoji u priopćenju Povjerenika za zaštitu podataka (DPC).

Irski je regulator prema europskim propisima nadležan za brojne velike američke tehnološke kompanije koje su za sjedište europskog poslovanja izabrale upravo Zeleni otok, piše Hina.

U slučaju kršenja propisa regulator može kompaniji izreći novčanu kaznu u visini do četiri posto globalnih prihoda ili 20 milijuna eura, ovisno o tome koji je iznos veći, prenosi Jutarnji.hr.

DPC je priopćio kako je „primio niz pritužbi više potrošačkih organizacija iz cijelog EU-a u kojima se izražava zabrinutost u vezi s Googlevoom obradom podataka o lokacijama”.

Regulator je u svibnju pokrenuo prvu istragu o Googleovoj obradi podataka korisnika za potrebe oglašavanja. Trenutno provodi više od 20 velikih istraga o multinacionalnim tehnološkim kompanijama, uključujući Twitter, LinkedIn, Apple i Facebook.

Podijeli objavu